Zwyrodnienie plamki żółtej – AMD

Zwyrodnienie plamki żółtej – AMD

Mimo iż AMD jest chorobą cywilizacyjną, na którą cierpi od 25 do 30 milionów ludzi na całym świecie i szacuje się, że do 2025 roku liczba ta ulegnie potrojeniu, świadomość społeczna na jej temat jest stosunkowo niewielka. Na chorobę tą częściej zapadają kobiety niż mężczyźni. AMD to  inaczej zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Zwyrodnienie plamki oznacza zwyrodnienie obszaru siatkówki oka odpowiedzialnego za precyzyjne widzenie, prowadzące do utraty widzenia centralnego, a w konsekwencji czasem nawet praktycznej ślepoty.

 

Witaminy z grupy B zapobiegają chorobom oczu

Jak donoszą najnowsze badania naukowe, których wyniki opublikowano na łamach  Archives of Internal Medicine, witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy mogą zredukować ryzyko degeneracji plamki żółtej związane z wiekiem aż o 34% wśród kobiet.

Mimo iż AMD jest chorobą cywilizacyjną, na którą cierpi od 25 do 30 milionów ludzi na całym świecie i szacuje się, że do 2025 roku liczba ta ulegnie potrojeniu, świadomość społeczna na jej temat jest stosunkowo niewielka. Na chorobę tą częściej zapadają kobiety niż mężczyźni. AMD to  inaczej zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem. Zwyrodnienie plamki oznacza zwyrodnienie obszaru siatkówki oka odpowiedzialnego za precyzyjne widzenie, prowadzące do utraty widzenia centralnego, a w konsekwencji czasem nawet praktycznej ślepoty. AMD jest główną przyczyną utraty wzroku i problemów z widzeniem u osób dorosłych. Zaburzenie lub utrata widzenia centralnego uniemożliwia wykonywanie podstawowych czynności, np. czytania, pisania czy prowadzenia samochodu. Zmiany degeneracyjne w obrębie plamki następują po 50 roku życia, w wyniku procesu starzenia się i w związku z tym choroba określana jest jako zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

Badanie prowadzone przez naukowców bazowało na wynikach wcześniejszych doświadczeń dotyczących korelacji pomiędzy witaminami z grupy B, a poziomem homocysteiny w surowicy krwi. Homocysteina jest niezależnym czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz rozwoju otępienia u starszych osób. Jednym z głównych czynników ryzyka AMD, oprócz wieku są właśnie choroby układu krwionośnego takie jak miażdżyca i nadciśnienie. Odkryto wówczas, że witamina B12 i kwas foliowy wpływają wyraźnie na obniżenie poziomu homocysteiny.

W badaniach prowadzonych przez Williama Christen z Harvard Medical School, które trwały ponad 7 lat, wzięło udział 5 442 kobiet w wieku 40 lat i starszych. Wszystkie uczestniczki badania cierpiały na choroby układu krwionośnego, lub wykryto u nich przynajmniej 3 czynniki ryzyka tych chorób.

Cześć kobiet otrzymywała kompleks składający się z witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, a cześć placebo. Na początku doświadczenia AMD zdiagnozowano jedynie u 5 % badanych kobiet. W trakcie trwania doświadczenia naukowego AMD rozwinęło się u 137 kobiet, z czego w 70 przypadkach było to AMD ze znaczną utratą ostrości wzroku. Przyjmowanie kompleksu witaminowego zmniejszyło ryzyko wystąpienia AMD o 34%, a ryzyko AMD charakteryzującego się znaczną utratą wzroku aż o 41%.

Jak podkreślają autorzy badania: ”Dobroczynny wpływ suplementacji witaminą B6, B12 i kwasem foliowym można było zauważyć już po dwóch latach od rozpoczęcia doświadczenia”.

Mechanizm działania kompleksu z witaminami z grupy B nie jest do końca poznany. Witaminy B6, B12 i kwas foliowy prawdopodobnie oprócz obniżania poziomu homocysteiny, działają antyoksydacyjnie, wzmacniając ściany krwionośne naczynek w obrębie oka.  

Wyniki badań są bardzo obiecujące i niezwykle znaczące z punktu widzenia profilaktyki AMD.

Jedzenie ryb oleistych pozwala na skuteczną redukcję ryzyka wystąpienia AMD – czyli zwyrodnienia plamki związane z wiekiem, będącego główną przyczyną utraty wzroku i problemów z widzeniem u osób dorosłych.

Spośród AMD można wyróżnić dwa rodzaje: AMD mokre i suche. Groźniejszą postacią AMD jest AMD mokre, będące główna przyczyną utraty wzroku.

Dziennik American Journal of Clinical Nutrition donosi, że wyniki badań prowadzonych przez grupę naukowców z London School of Hygiene & Tropical Medicine pod przewodnictwem prof. Astrid Fletcher’a wskazują na związek między rybami oleistymi, kwasami OMEGA3 i AMD mokrym.

Ryby oleiste, czyli makrela, tuńczyk, łosoś i sardynki są bogate w kwasy z rodziny OMEGA3, czyli DHA i EPA, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania oczu.

Jest to pierwsze tego typu badanie naukowe na Europejczykach, komplementarne w stosunku do podobnych, prowadzonych w Stanach Zjednoczonych i Australii, dowodzące korzystnego wpływu regularnego spożywania oleistych ryb na zmniejszenie ryzyka wystąpienia AMD.

Badanie nie wykazało pozytywnego wpływu na redukcję ryzyka wystąpienia AMD poprzez spożywanie białego mięsa ryb nieoleistych.

Wyniki badań wskazują, że regularne spożywanie ryb oleistych raz w tygodniu pozwala na redukcje ryzyka wystąpienia AMD aż o 50%.

Źródło:

American Journal of Clinical Nutrition

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz