Zupa rybna z łososia
Nie jestem szczególną amatorką zup rybnych jednak to danie naprawdę uwielbiam i szczerze polecam.
Pyszna, rozgrzewająca zupa rybna na bazie łososia sprawdzi się świetnie zarówno jako danie na codzienny obiad jak i wigilijną kolację. Jej przyrządzenie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- 250 g filetu z łososia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1/2 białej części pora
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 3-4 ziemniaki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej oraz ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Obieramy pozostałe warzywa. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchewkę, por, pietruszkę oraz seler, a także kilka listków laurowych i ziele angielskie. Całość zalewamy 1,5 l wody i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Doprawiamy szczyptą słodkiej oraz ostrej papryki i smażymy na maśle z dodatkiem ząbków czosnku na złoty kolor. Łososia myjemy i zdejmujemy skórę. Rybę kroimy w niewielką kostkę i dodajemy, wraz z usmażonymi ziemniakami do gotującego się bulionu. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę rybną z łososia podajemy ze śmietaną i kaparami.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz