Zupa krem z porów
Krem z porów to pyszna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe dni. Wyrafinowany smak oraz delikatna konsystencja w połączeniu z prostotą wykonania tego dania, sprawiają, że to doskonały przepis zarówno na codzienny obiad jak i odświętną potrawę, która może zagościć na wigilijnym stole.
Składnik (dla 4 osób):
- 3 pory
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 5 łyżek śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki masła
Pokrojonego na talarki pora (tylko białą część warzywa) i posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy w rondelku przez kilka minut na 3 łyżkach masła. Dodajemy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz