Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Zupa krem z porów

Krem z porów to pyszna, rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe dni. Wyrafinowany smak oraz delikatna konsystencja w połączeniu z prostotą wykonania tego dania, sprawiają, że to doskonały przepis zarówno na codzienny obiad jak i odświętną potrawę, która może zagościć na wigilijnym stole.

Zupa krem z porów

Składnik (dla 4 osób):

  • 3 pory
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 5 łyżek śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 łyżki masła

Pokrojonego na talarki pora (tylko białą część warzywa) i posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy w rondelku przez kilka minut na 3 łyżkach masła. Dodajemy 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z porów


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , , ,

Dodaj komentarz