Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami

Zupa cebulowa pachnąca tymiankiem i rozmarynem to pożywne, proste danie, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.

zupa-cebulowa-tymianekSkładniki zupy cebulowej:

  • 4 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 4 kromki chleba,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • rozmaryn,
  • oliwa z oliwek,
  • masło,
  • ser żółty,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Składniki zupy cebulowej

Obieramy i kroimy marchewkę w talarki oraz cebule w „półksiężyce”.

Zupa cebulowa z grzankami

Podsmażamy w rondelku na oliwie cebulę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, tak by warzywa nie przywarły do dna garnka. Gdy marchewka delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wlewamy 4 szklanki wody. Dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę, listki świeżego tymianku i szczyptę rozmarynu.

Zupa cebulowa z grzankami

W międzyczasie, gdy nasza zupa się gotuje, kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z ząbkiem czosnku, tymiankiem i rozmarynem.

Zupa cebulowa z grzankami

Gdy warzywa będą już miękkie nalewamy zupę do miseczek.

zupa-cebulowa6

Podajemy z grzankami i starym, żółtym serem. Smacznego 🙂

zupa-cebulowa10


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

3 komentarze

Dodaj komentarz