Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa pachnąca tymiankiem i rozmarynem to pożywne, proste danie, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.
Składniki zupy cebulowej:
- 4 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 4 kromki chleba,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- rozmaryn,
- oliwa z oliwek,
- masło,
- ser żółty,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Obieramy i kroimy marchewkę w talarki oraz cebule w „półksiężyce”.
Podsmażamy w rondelku na oliwie cebulę z czosnkiem. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość podsmażamy na niewielkim ogniu, często mieszając, tak by warzywa nie przywarły do dna garnka. Gdy marchewka delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i wlewamy 4 szklanki wody. Dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę, listki świeżego tymianku i szczyptę rozmarynu.
W międzyczasie, gdy nasza zupa się gotuje, kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z ząbkiem czosnku, tymiankiem i rozmarynem.
Gdy warzywa będą już miękkie nalewamy zupę do miseczek.
Podajemy z grzankami i starym, żółtym serem. Smacznego 🙂
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
3 komentarze