Ziołowe nalewki
Nalewki
Okres zbioru ziół czy owoców jest doskonałą okazją, aby wykonać nalewkę, która, w zależności od użytego surowca, rozgrzeje, pomoże w niestrawności bądź złagodzi napięcie nerwowe.
Nalewka kminkowa
Nalewka kminkowa działa wiatropędnie, rozkurczowo, łagodzi bóle menstruacyjne.
2 łyżki nasion kminku płuczemy w wodzie i suszymy. Do 500 ml wody dodajemy 25 dag cukru i gotujemy, a po schłodzeniu dolewamy 500 ml spirytusu i całość przelewamy do słoika. Następnie wsypujemy kminek i odstawiamy tydzień. Po tygodniu odcedzamy nalewkę do butelek.
Nalewka z mięty pieprzowej
Nalewką z mięty pieprzowej łagodzi skurcze przewodu pokarmowego, jest pomocna przy wzdęciach i niestrawności, ma łagodne działanie uspokajające.
Łyżkę świeżych posiekanych liści mięty zalewamy 500 ml spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tygodniu odcedzamy wyciąg alkoholowy i dodajemy do niego syrop uzyskany z 200 ml wody i 20 dag cukru. Nalewkę odstawiamy na miesiąc.
Nalewka z tataraku
Nalewka z tataraku pobudza apetyt, działa wiatropędnie i pomaga w niestrawności.
2 kłącza tataraku myjemy, kroimy w paski, umieszczamy w słoiku i zasypujemy 1 łyżką cukru. 250 ml spirytusu mieszamy z 250 ml przegotowanej i wystudzonej wody, a następnie wlewamy do słoika i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsając. Po tym czasie odcedzamy nalewkę i odstawiamy na 4-5 miesięcy.
Nalewka z arcydzięgla
Nalewka z arcydzięgla zalecana jest przy wzdęciach i niestrawności.
40 g łodyg arcydzięgla dokładnie płuczemy , kroimy i umieszczamy w słoiku. 500 ml spirytusu mieszamy z 500 ml wody i wlewamy do słoika. Całość odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy 1 g cynamonu, 10 goździków, 5 g melisy i 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i odstawiamy na tydzień. 30 dag cukru dodajemy do 200 ml wody i gotujemy, a po ostudzeniu dolewamy do słoika i odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy nalewkę i ostawiamy na 3 miesiące.
Nalewka z anyżu
Nalewka z anyżu pomaga przy kaszlu, wzdęciach, niestrawności, kolkach jelitowych.
20 g nasion anyżu zalewamy 250 ml spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie odlewamy wyciąg alkoholowy, a do nasion ponownie wlewamy 250 ml wódki i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po 2 tygodniach łączymy obydwa wyciągi i dodajemy łyżkę miodu.
Nalewka z piołunu
Nalewka z piołunu pobudza wydzielanie soków trawiennych.
5 łyżek rozdrobnionego ziela piołunu zalewamy 250 ml spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. Po tygodniu odcedzamy nalewkę.
Nalewka rumiankowa
Nalewka rumiankowa zalecana jest przy zaburzeniach trawienia oraz zewnętrznie (do płukania) w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
4 łyżki kwiatów rumianku zalewamy 500 ml spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie, codziennie wstrząsając. Po tym czasie odcedzamy nalewkę.
Nalewka z chmielu
Nalewka z chmielu działa uspokajająco i nasennie.
100 g szyszek chmielu zalewamy 500 ml spirytusu i odstawiamy na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Po 2 tygodniach odcedzamy nalewkę.
Nalewka benedyktyńska
Nalewka benedyktyńska działa wzmacniająco, uspokajająca i ułatwiająca trawienie.
Do sporządzenia nalewki potrzebne są takie zioła i przyprawy jak: majeranek, mięta, cynamon, goździki, tymianek, piołun, lawenda, szafran i rabarbar. Po łyżeczce każdego z ziół (bez lawendy i szafranu) wsypujemy do słoika i zalewamy 250 ml wody wymieszanej z 25 dag cukru i 500 ml spirytusu, po czym odstawiamy na godzinę. Po godzinie dodajemy lawendę i szafran i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie nalewkę odcedzamy i odstawiamy na 3-4 miesiące.
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz