Zioła na przeziębienie
Przeziębienie jest najczęstszą chorobą, która dopada nas jesienią i zimą. Winowajcy to wirusy (ponad 200 typów), atakujący górne drogi oddechowe, nos i gardło. Zarażamy się poprzez bezpośredni kontakt, korzystanie z tych samych przedmiotów i drogą kropelkową.
Główne objawy przeziębienia to w pierwszej kolejności katar, czasem niewielka gorączka (poniżej 38,5 stopni) i ból lub zaczerwienienie gardła. Objawom może dodatkowo towarzyszyć niewielki kaszel, ból głowy i ogólne zmęczenie.
We wzmocnieniu odporności i zwalczaniu przeziębienia pomocne mogą okazać się zioła, które są źródłem olejków lotnych, flawonoidów, garbników, goryczy, alkaloidów, saponin i śluzów.
Szałwia lekarska
Płukanie jamy ustnej łagodzi zapalenie gardła. Szałwia działa antyseptycznie na błony śluzowe w łagodnych stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.
Werbena pospolita
Herbatka z werbeny łagodzi ból gardła i zmniejsza kaszel. Substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości to garbniki, gorycze i śluzy.
Lipa
Kwiat lipy jest bogatym źródłem olejków lotnych, flawonoidów, śluzów i garbników.
Herbatka z lipy jest zalecana w przeziębieniach, zwłaszcza gdy towarzyszy im gorączka. Ziele pobudza czynności gruczołów potowych i poprawia sprawność układu odpornościowego.
2 łyżeczki suszonych kwiatostanów lipy zalewamy 1 szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut.
Napar pijemy 2 razy dziennie.
Herbatka z kwiatu lipy uspokaja i ułatwia zasypianie. Jest zalecana w przeziębieniach przebiegających z gorączką i kaszlem oraz anginie, a także przy problemach z zasypianiem. Napar łagodzi kaszel, działa przeciwgorączkowo, napotnie, moczopędnie i uspokajająco. W celu zintensyfikowania efektów terapeutycznych naparu warto dodać do napoju odrobinę miodu, soku z malin lub dzikiej róży.
Czarna porzeczka
Świeże owoce porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia siły obronne organizmu. Sok z czarnej porzeczki, dzięki zawartości garbników, łagodzi kaszel i chrypkę.
Sok z czarnej porzeczki:
Płuczemy 1 kilogram świeżych porzeczek i gotujemy ok. godziny. Słodzimy ok. 700 g cukru lub miodu i przelewamy do sterylnych butelek, najlepiej z ciemnego szkła. Pasteryzujemy.
Podobne działanie do czarnej porzeczki wykazuje czerwona porzeczka. Również jest bogatym źródłem witaminy C.
Cebula
Cebula dzięki dużej zawartości związków siarki i flawonoidów wykazuje działanie przeciwzapalne. Będąc bogatym źródłem witaminy C, wpływa również korzystnie na odporność organizmu.
Syrop z cebuli jest zalecanym lekiem medycyny naturalnej przy przeziębieniach, kaszlu i bólu gardła.
Syrop z cebuli
Cebulę siekamy i wsypujemy do rondelka. Dodajemy ok. 6 łyżek cukru i tyle samo wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cebula puści sok. Syrop z cebuli zjadamy kilka razy dziennie po łyżeczce.
Dzika róża
Kwiaty dzikiej róży zawierają antocyjany, olejki lotne i garbniki. Herbatka z dzikiej róży polecana jest przy lekkich przeziębieniach.
W ciągu trwania kuracji należy zaprzestać palenia papierosów, dużo odpoczywać i przyjmować odpowiednie ilości płynów.
Uwaga:
Jeśli przeziębienie przeciąga się ponad tydzień lub pojawiają się trudności w oddychaniu, ból w klatce piersiowej lub inne nietypowe dla przeziębienia objawy, zgłoś się do lekarza.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment