Zdrowa dieta, czyli 5 prostych wskazówek jak jeść zdrowo
Jeśli chcesz osiągnąć sukces w odchudzaniu lub utrzymać szczupłą sylwetkę wprowadź na stałe kilka zasad zdrowego odżywiania do codziennego menu.
Trwałej przemiany dokonasz nie za sprawą żadnej kilkunastodniowej diety, a z pomocą zmian w codziennym sposobie żywienia.
Zmień swój styl życia na zdrowszy!
1. Spróbuj czegoś nowego (zróżnicowana dieta)
Rutyna w kuchni sprzyja częstszemu jedzeniu poza domem (np. restauracjach typu fast-food), dlatego przyrządzaj potrawy z całego świata. Dzięki takiemu urozmaiceniu gotowanie stanie się prawdziwą przygodą, a fast foody będą dużo mniej pociągające.
Urozmaicona i różnorodna dieta dostarczy Twojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
2. Jedz orzechy
Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek.
Orzechy włoskie są skuteczne w minimalizowaniu ryzyka chorób układu krążenia i zgonu na skutek zdarzeń sercowych. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i ilość stanów zapalnych w organizmie, a co za tym idzie minimalizują ryzyko powstawania płytki miażdżycowej.
Migdały mogą mieć korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Wyniki badań Nurses’ Health Study wskazują, że zjadacze migdałów są statystycznie szczuplejsi niż osoby, które nie jadają migdałów.
Zdaniem naukowców Purdue University żucie migdałów zmniejsza uczucie głodu, co może być istotne podczas odchudzania. Przeżuwanie migdałów przez 25 do 40 razy przed połknięciem zwiększa również wchłanianie, tak niezwykle korzystnych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały odchudzają!
3. Pamiętaj o śniadaniu
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Prace badawcze National Weight Control Registry potwierdziły, że regularne spożywanie śniadań wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Jeśli chcesz uniknąć napadów głodu w ciągu dnia i podjadania późnym wieczorem, a Twój ośrodek głodu i sytości ma działać prawidłowo – pamiętaj o śniadaniu.
4. Ogranicz spożycie soli
Sól jest istotnym czynnikiem utraty wapnia w kościach. Zmniejszenie ilości spożywanej soli może pomóc w zredukowaniu ryzyka osteoporozy, cichego złodzieja kości, który atakuje co trzecią kobietę po 50 roku życia.
Nadmierna ilość soli zatrzymuje wodę w organizmie, co może prowadzić do uczucia ociężałości, nadciśnienia, obrzęków oraz zaburzeń pracy nerek.
5. Jedz zdrowe tłuszcze
Najgorszy rodzaj tłuszczu jaki został wprowadzony poprzez procesy technologiczne żywności do naszej codziennej diety to tłuszcze trans – okrzyknięte mianem „największej katastrofy przetwórstwa spożywczego wszech czasów”.
Tłuszcze trans powodują obniżenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) we krwi i podwyższenie poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz odkładanie płytki miażdżycowej.
Tłuszcze trans powstają gdy podgrzewamy olej roślinny do wysokich temperatur (np. podczas smażenia i pieczenia) jak również w trakcie produkcji przemysłowej większości olejów (podczas produkcji, olej podlega licznym procesom technologicznym, między innymi wystawieniu na działanie wysokiej temperatury, światła i tlenu) i margaryn (podczas procesu częściowego uwodornienia tłuszczów roślinnych). Ten rodzaj tłuszczu znajdziemy również w przetworzonej żywności takiej jak wyroby cukiernicze, chrupki, chipsy i frytki.
To czy dany tłuszcz będzie wpływał korzystnie, czy szkodliwie na nasze zdrowie w ogromnej mierze zależy od tego w jaki sposób go użyjemy i jakim procesom poddamy. Dlatego oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (tłoczonej na zimno) należy używać przede wszystkim na zimno, jako dodatek do dań.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz