Witamina D a zdrowie układu oddechowego

Bardzo trudno jest dostarczyć adekwatną ilość witaminy D tylko poprzez dietę . Niewiele produktów spożywczych ją zawiera. Pokarmowe źródła witaminy D to przede wszystkim tran i oleje rybne, ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela), mleko, produkty mleczne oraz jaja (żółtko jaja).

Witamina D a zdrowie układu oddechowego

Jak donosi Archives of Internal Medicine, dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D może znacznie zredukować ryzyko, powszechnych infekcji dróg oddechowych, grypy i przeziębienia.

W odniesieniu do najnowszych odkryć nauki, niedobory witaminy D w organizmie mogą doprowadzić do nawet 40% wzrostu ryzyka zachorowalności na infekcje, w szczególności układu oddechowego.

Dostarczanie organizmowi niezbędnej dawki witaminy D, czyli tzw. witaminy słońca może być efektywną metodą wzmocnienia odporności organizmu.

W badaniu wzięło udział 19 000 osób. Odnotowano, iż niski poziom witaminy D prowadzi do znacznego zwiększenia ryzyka infekcji. U osób z najniższym poziomem witaminy D w organizmie (ponizej 10 ng/mL) ryzyko to wzrastało 40% w stosunku do osób z wyższym poziomem witaminy D we krwi  (30 ng/mL i wyższy).

Wśród osób cierpiących na astmę, niski poziom witaminy D łączył się aż z 5- krotnie wyższym ryzykiem zachorowania na infekcje dróg oddechowych, w porównaniu z badanymi mającymi wyższy poziom witaminy D w osoczu (30 ng/mL i wyższy).

Badano poziom 2,5-hydroksy witaminy D w osoczu krwi, czyli nieaktywnej formy witaminy D, która w wątrobie i nerkach ulega przemianie do swej aktywnej postaci.

Zauważono, że poziom witaminy D w organizmie jest odwrotnie proporcjonalny do ryzyka wystąpienia infekcji dróg oddechowych.

Jak zaznaczają autorzy badania, jest to pierwsze naukowe badanie populacyjne wskazujące na wyraźny związek pomiędzy witaminą D i odpornością na infekcje układu oddechowego.

Adit Ginde, naukowiec z Uniwerystetu w Colorado, prowadzący badania podkreśla, iż wpływ witaminy D na wzmocnienie odporności jest znaczący i wyraźny, zarówno w odniesieniu do badań statystycznych jak i klinicznych. Zdaniem autorów badania, tak silne argumenty nie stoją nawet za witaminą C, która powszechnie uważana jest za najważniejszą witaminę dla naszej odporności na infekcje.

Witamina D odnosi się do dwóch nieaktywnych prekursorów; witaminy D3 i D2. Obydwie formy prekursorów witaminy D są hydrolizowane w wątrobie i nerkach do 25-hydroksy witaminy D, czyli nieaktywnej formy witaminy D i 1,25-dihydroxywitaminy D , czyli aktywnej formy witaminy D.

Wyniki badań amerykańskich naukowców są niezwykle istotne ze względu na możliwość opracowania jeszcze skuteczniejszych metod walki z chronicznymi chorobami układu oddechowego, takimi jak astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) i rozedma płuc, gdzie profilaktyka infekcji dróg oddechowych ma ogromne znaczenie.

Naukowcy podejrzewają, że mechanizm działania witaminy D na wzmocnienie odporności organizmu ma związek z proteinami o nazwie katelicydyny (ang. cathelicidins).

Są to niewielkie peptydy posiadające właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Katelicydyny wchodzą w skład wielu komórek, między innymi mikrofagów, pełniących istotną rolę w odporności organizmu. Witamina D jest niezbędnym składnikiem w produkcji tych protein.

W naszym organizmie witamina ta pochodzi w głównej mierze z  ekspozycji na słońce. Jej znaczny niedobór jest szczególnie dotkliwy w miesiącach jesienno-zimowych, gdy promieniowanie ultrafioletowe nie jest wstanie zapewnić odpowiedniej dawki witaminy.

Dodatkowo unikanie promieniowania słonecznego, praca w zamkniętych pomieszczeniach, używanie kosmetyków z filtrem UV, dieta uboga w ryby i mleko, jak również ciemna karnacja skóry potęgują ten problem.  Skutki tak powszechnego niedoboru mogą być tragiczne – rośnie liczba osób cierpiących na choroby cywilizacyjne takie jak; osteoporoza, nowotwory i choroby układu krwionośnego. Jak zauważa coraz więcej naukowców, niedobór witaminy D w tym procesie nie jest bez znaczenia.

Bardzo trudno jest dostarczyć adekwatną ilość witaminy D tylko poprzez dietę . Niewiele produktów spożywczych ją zawiera. Pokarmowe źródła witaminy D to przede wszystkim tran i oleje rybne, ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela), mleko, produkty mleczne oraz jaja (żółtko jaja).

Wyniki badań dołączą do rosnącej bazy informacji na temat witaminy D i jej szerokiego spektrum działania na zdrowie. Witamina ta pełni istotną funkcje w budowie mocnych kości. Jest niezbędna w profilaktyce osteoporozy, chorób nowotworowych, chorób układu krwionośnego i wczesnej próchnicy zębów u dzieci. Witamina D zapobiega również stanom zapalnym skóry, wzmacnia odporność i stosowana jest także w leczeniu stwardnienia rozsianego.

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz