Ćwiczenia i antyoksydanty w profilaktyce osteoporozy
Kanadyjscy naukowcy z University of Sherbrooke sprawdzili jaki wpływ ma regularna aktywność fizyczna w połączeniu z przyjmowaniem witamin C i E na zdrowie kości kobiet po menopauzie. W badaniu, trwającym 6 miesięcy, wzięły udział 34 kobiety, które podzielono na grupy. Wśród kobiet przyjmujących suplementy witaminowe i jednocześnie regularnie ćwiczących nie zaobserwowano żadnego ubytku masy kostnej w ciągu pół rocznych badań, w przeciwieństwie do grupy placebo.
Wyniki prac badawczych są niezwykle obiecujące, jednak naukowcy zaznaczają, że jest to pierwsze tego typu doświadczenie, w związku z czym jest zbyt wcześnie na konkretne rekomendacje odnośnie przyjmowania antyoksydantów w profilaktyce osteoporozy.
Badacze coraz częściej zwracają się w kierunku warzyw i owoców w profilaktyce osteoporozy. Prowadzone również w tym roku badania naukowe przez Katherine Tucker, których wyniki opublikowano na łamach American Journal of Clinical Nutrition, sugerują, że karotenoidy, zwłaszcza likopen może ustrzec przed nadmierną utratą tkanki kostnej (zobacz: Karotenoidy w walce z osteoporozą)
Warzywa i owoce zapobiega osteoporozie gdyż dostarczają odpowiednią dawkę likopenu i działa alkalizująco, co ma bezpośredni wpływ na zwiększenie absorpcji wapnia z diety.
Okazuje się, że dieta sprzyjająca zdrowym kościom to nie tylko odpowiednia podaż witaminy D i wapnia, ale również codzienna dawka warzyw i owoców.
Antyoksydanty a osteoporoza
Być może antyoksydanty są kolejnym kluczowym ogniwem w walce osteoporozą. Z pewnością profilaktycznie należy działać na wielu frontach. Zadbać o właściwe odżywianie, w tym odpowiednią podaż wapnia i witamin, a także o regularną aktywność fizyczną. Co do jednego naukowcy są zgodni, najlepsza dieta w profilaktyce osteoporozy to dieta jak najbardziej urozmaicona.
W dobrze zbilansowanym posiłku obok kaszy, makaronu i mięsa powinna zawsze znaleźć się duża porcja warzyw, by zobojętnić wytwarzane podczas trawienia posiłku kwasy i dostarczyć niezbędną dawkę witamin. Dieta przeciwko osteoporozie to nie tylko dieta bogata w produkty mleczne, wapń i witaminę D, ale również warzywa i owoce.
Uwaga:
Nie wszystkie warzywa są jednak polecane w diecie przeciwko osteoporozie. Szczaw, botwinka, szpinak i rabarbar zawierają szczawiany utrudniające absorpcję wapnia z pożywienia. Dowiedz się jak zwiększyć absorpcję wapnia z pożywienia.
Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz