Więcej potasu!
Zdaniem amerykańskich naukowców niedobór potasu może być istotnym czynnikiem wpływającym na zwiększenie ryzyka wielu chorób układu krążenia. Raport US Institute of Medicine wskazuje, że zwiększenie udziału w diecie produktów bogatych w potas może pomóc zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu. Jak podkreślają naukowcy przeciętny Amerykanin spożywa jedynie połowę zalecanej dawki potasu dziennie
Potas wpływa nie tylko na serce, ale także na system nerwowy, kościec, układ mięśniowy i nerki.
Produktami spożywczymi bogatymi w potas są pomidory, szpinak, awokado, banany i ziemniaki.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz