Więcej potasu!

Potas

Więcej potasu!

Zdaniem amerykańskich naukowców niedobór potasu może być istotnym czynnikiem wpływającym na zwiększenie ryzyka wielu chorób układu krążenia. Raport US Institute of Medicine wskazuje, że zwiększenie udziału w diecie produktów bogatych w potas może pomóc zapobiec chorobom serca i nadciśnieniu. Jak podkreślają naukowcy przeciętny Amerykanin spożywa jedynie połowę zalecanej dawki potasu dziennie

Potas wpływa nie tylko na serce, ale także na system nerwowy, kościec, układ mięśniowy i nerki.

Produktami spożywczymi bogatymi w potas są pomidory, szpinak, awokado, banany i ziemniaki.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz