Uprawa dyni

Uprawa dyni

Uprawa dyni

Dynie z pewnością zagoszczą w moim ogródku warzywnym. Myślę, że warto je uprawiać choćby dla samego ich wyglądu. Jestem zachwycona kolorem i kształtem tych niezwykle efektownych roślin. Dynie dobrze się przechowują i wyśmienicie smakują. Można je przyrządzać na wiele sposobów. To wartościowe warzywo także pod względem składników odżywczych. Dynie są bogate w beta-karoten, witaminę C, potas oraz kwas foliowy. Są także dobrym źródłem błonnika.

Uprawa wszystkich przedstawicieli z rodziny dyniowatych zapewnia bardzo wydajne plony.

Uprawa dyni

Miejsce uprawy i gleba

Dynie wymagają bardzo nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru stanowisk oraz żyznej gleby, wzbogaconej kompostem lub obornikiem. Dobrze rosną na ziemi przepuszczalnej i bogatej w azot. Dyniowate są wrażliwe na przymrozki i mają długi okres wegetacyjny dlatego warto w ich przypadku stosować uprawę z rozsady.

Sianie i sadzenie dyni

Nasiona dyni najlepiej wysiać do doniczek o średnicy 8-10 cm gniazdowo – po 2-3 nasiona w jednym miejscu. Siew dyni przypada na miesiące; kwiecień, maj, czerwiec. Po miesiącu od zasiania, gdy rozsada dobrze się ukorzeni i uzyska po 3-5 liści, sadzonki przesadzamy do gruntu (jednak nie wcześniej niż w drugiej połowie maja). W chłodniejsze dni warto przykrywać rośliny agro-włókniną.

Nawożenie dyni

Dynie potrzebują dużo składników pokarmowych oraz wody, dlatego przy ich uprawie należy pamiętać o nawożeniu i podlewaniu, szczególnie w okresie zawiązywania się owoców. Zaraz po posadzeniu warto nawieźć rośliny granulowanym obornikiem. W trakcie uprawy co 2-3 tygodnie stosujemy płynny nawóz  np. nawóz do pomidorów.  Dynie można sadzić również bezpośrednio na kompoście.

Zabiegi uprawowe

Jeśli chcemy uzyskać ogromne okazy dyni, podczas zawiązywania owoców na każdej roślinie zostawiamy tylko 1-3 zawiązki.

Zbiór i przechowywanie dyni

Zbiór i przechowywanie dyni

Dynie doskonale nadają się do dłuższego przechowywania. Zbiór warzyw przeprowadzamy przy bezdeszczowej pogodzie, przed nadejściem okresu przymrozków, najpóźniej w październiku.

Bezpośrednio po zerwaniu owoce powinny wygrzewać się 10 dni w pełnym słońcu, tak by nie padał na nie deszcz.

Dynie przechowujemy w temperaturze 10-15 stopni C. Należy zapewnić roślinom suche, ciemne i przewiewne miejsce. Nie powinno się przechowywać dyń na pryzmie (składując jedne na drugich), gdyż to grozi zgniciem owoców. Najlepiej przechowują się dynie z dłuższym „ogonkiem”, gdyż to właśnie od niego zaczyna się psucie rośliny. Dłuższy „ogonek” oddala ten proces w czasie.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

3 komentarze

Dodaj komentarz