Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars

Miłośnicy grzybobrania z utęsknieniem czekają na początek jesieni, kiedy to odpowiednia temperatura oraz wilgotność powietrza stwarzają idealne warunki do rozwoju grzybów, a lasy zapełniają się smakowitymi borowikami, koźlakami, kurkami, prawdziwkami czy maślakami. Podczas grzybobrania warto zaopatrzyć się w odpowiedni ekwipunek – wygodne obuwie, kurtkę przeciwdeszczową, altas grzybów, kompas oraz koszyk. Podczas leśnej wyprawy nieoceniony okaże się także nóż do grzybów Fiskars.  W odpowiednim zaś przyrządzeniu potraw z grzybów pomogą akcesoria Fiskars z linii Functional Form.

Na początek zbieranie…

Doświadczeni grzybiarze wiedzą,że grzybów należy szukać bardzo uważnie. Często  kryją się w najmniej widocznych dla oka zakamarkach –  pod mchem lub w gęstym zagajniku. Podczas takiej wyprawy niezastąpionym akcesorium do ścinania grzybów będzie nóż do grzybów Fiskars. Dzięki specjalnemu ostrzu z łatwością odetniemy korzeń grzyba, a wykonana z polipropylenu szczoteczka, umieszczona na końcu noża pozwoli w łatwy sposób oczyścić kapelusz oraz trzonek grzyba.

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars Następnie przyrządzanie…

Po rzetelnej selekcji i upewnieniu się, że wszystkie zebrane przez nas grzyby są jadalne, przystępujemy do ich przyrządzania. Jest to czasochłonne i absorbujące zajęcie, ale dzięki akcesoriom kuchennym Fiskars czynność ta będzie przebiegała sprawnie i o wiele szybciej. Długie nóżki grzybów z łatwością obierzemy dzięki obierakowi z poprzecznym ostrzem obrotowym Fiskars, który doskonale usunie wierzchnią warstwę skórki.

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars Nóż do skrobania Fiskars okaże się niezastąpiony podczas szatkowania oraz krojenia grzybów na mniejsze kawałki. Za pomocą specjalnego ostrza z łatwością ściągniemy także skórkę z kapelusza grzyba (np. z maślaków).

Orientacyjne ceny produktów wymienionych w informacji:

Nóż do grzybów ze szczoteczką Fiskars – ok. 20 zł.
Obierak z ostrzem obrotowym Fiskars – ok. 20 zł
Nóż do skrobania Fiskars – ok. 20 zł

Udane grzybobranie z akcesoriami Fiskars

Praktyczne porady dla zbierających grzyby

  • Należy zbierać i spożywać grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi. Jeśli mamy wątpliwości, spytajmy osób bardziej doświadczonych lub sięgnijmy po atlas z grzybami jadalnymi.
  • Najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, wśród nich są gatunki śmiertelnie trujące.
  • Nie należy oceniać grzybów na podstawie smaku – np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy
  • ma łagodny smak, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzmy też starym przesądom mówiącym o ciemnieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.
  • W lesie zwracajmy uwagę na dzieci, które chętnie biorą do buzi barwne owocniki grzybów, np. muchomora.
  • Owocniki grzybów zbierajmy tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni.
  • Miejsce po grzybie przykryjmy ściółką. Zapobiegnie to wysuszeniu odkrytej grzybni.
  • Nie zbierajmy starych, zwiędniętych grzybów. Wysypią się z nich zarodniki i powstanie nowa grzybnia.
  • Nie zbierajmy również zbyt młodych grzybów, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone
  • i istnieje możliwość pomyłki.
  • Nie zbierajmy grzybów do woreczków foliowych. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku zaczynają parować, stają się wtedy śluzowate, oślizgłe i zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne,
  • w wyniku których powstają trujące oraz szkodliwe dla zdrowia substancje.
  • Najlepiej zabierzmy na grzybobranie koszyk wiklinowy, łubiankę po owocach, coś przewiewnego
  • i sztywnego, by grzyby nie były w nim zgniecione.
  • Niezbędny jest również nożyk z niezbyt długim ostrzem. Jest to przedmiot niezastąpiony przy czyszczeniu grzybów oraz pomocny przy prawidłowym wyjmowaniu owocników.
  • Potrawy z grzybów najlepiej spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu. Nie należy przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz