Żucie migdałów wspomaga odchudzanie

Żucie migdałów wspomaga odchudzanie

Żucie migdałów wspomaga odchudzanie

Zdaniem naukowców Purdue University żucie migdałów zmniejsza uczucie głodu, co może być istotne podczas odchudzania. Przeżuwanie migdałów przez 25 do 40 razy przed połknięciem zwiększa również wchłanianie, tak niezwykle korzystnych dla zdrowia, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego, mimo wysokiej zawartości tłuszczu, migdały są jedną z najzdrowszych przekąsek, która powinna być uwzględniana również w diecie odchudzającej.

Zdaniem naukowców nie tylko rodzaj pożywienia i jego ilość mają wpływ na uczucie sytości, ale także sposób jedzenia. Częste spożywanie posiłków w pospiechu sprzyja problemom z nadwagą.

Migdały nie tylko wzmagają uczucie sytości, ale są także cennym źródłem wapnia, magnezu witaminy E i B2. Pełnią również istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia.

Migdały są zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (National Institutes of Health and the American Heart Association).

Uwaga:
Migdały są bogatym źródłem wielonienasyconych tłuszczów podatnych na jełczenie. Dlatego pamiętaj o ich prawidłowym przechowywaniu. By zachować dobroczynne właściwości migdałów przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smażenie, gotowanie i prażenie migdałów sprawia, że tracą one swoje dobroczynne właściwości. Obróbka termiczna prowadzi do przemiany nienasyconych tłuszczów zawartych w migdałach w niezwykle szkodliwe tłuszcze trans, które są odpowiedzialne za tycie, wystąpienie syndromu metabolicznego i cukrzycy.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

1 comment

Dodaj komentarz