Tortilla jajeczna z warzywami
Tortilla z warzywami to doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub przekąskę do pracy. Możesz ja podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. To proste w wykonaniu danie z łatwo dostępnych składników jest niezwykle syte i bogate w proteiny.
Składniki:
- 8 jajek
- 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka mleka
- 8 łyżek startego parmezanu
- 1 por
- ½ czerwonej papryki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- ½ pączka koperku
- 120 g śmietany kremówki
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz i sól
- Masło do nasmarowania formy
Pomidorki, paprykę, obrane ziemniaki oraz por kroimy na niewielkie kawałki i układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Całość zalewamy masą jajeczną przygotowaną z jajek wymieszanych z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posypujemy posiekaną natka pietruszki, koperkiem i parmezanem. Tortillę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. przez ok. 35-40 minut.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz