Tortilla jajeczna z warzywami

Tortilla jajeczna z warzywami

Tortilla jajeczna z warzywami

Tortilla z warzywami to doskonały pomysł na pożywne śniadanie lub przekąskę do pracy. Możesz ja podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. To proste w wykonaniu danie z łatwo dostępnych składników jest niezwykle syte i bogate w proteiny.

Tortilla jajeczna z warzywami

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 szklanka mleka
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • 1 por
  • ½ czerwonej papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ pączka koperku
  • 120 g śmietany kremówki
  • Gałka muszkatołowa
  • Pieprz i sól
  • Masło do nasmarowania formy

Tortilla jajeczna z warzywami

Pomidorki, paprykę, obrane ziemniaki oraz  por kroimy na niewielkie kawałki i układamy na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Całość zalewamy masą jajeczną przygotowaną z jajek wymieszanych z mlekiem i śmietaną. Doprawiamy sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Posypujemy posiekaną natka pietruszki, koperkiem i parmezanem. Tortillę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. przez ok. 35-40 minut.

Tortilla jajeczna z warzywami

Tortilla jajeczna z warzywami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , ,

Dodaj komentarz