Tort weselny
Słodkim, a zarazem symbolicznym akcentem przyjęcia ślubnego jest krojenie tortu. Jego wybór i kształt, także ma ogromne znaczenie podczas całego przyjęcia weselnego. Jest znaczący i bardzo przyjemny.
Tort weselny ma wróżyć nowożeńcom słodkie i szczęśliwe życie. Podawany jest najczęściej po północy, podczas oczepin. Jednak odchodzi się już od tego zwyczaju i podaje się go już dużo wcześniej, po obiedzie i pierwszym tańcu lub trochę później, gdy para młoda wróci z sesji zdjęciowej.
Podając go w pierwszych godzinach przyjęcia zyskujemy na dodatkowym efektownym elemencie wesela, kiedy mamy jeszcze na sali wszystkich gości i każdy zauważy ten punkt przyjęcia.
Pierwsza porcja
Tradycją już jest, ze pierwszy kawałek tortu kroją wspólnie państwo młodzi. Ma to być znak budowania podstaw wspólnego szczęśliwego i słodkiego życia. Państwo młodzi powinni pierwsze kawałki kroić i podawać osobiście najstarszym członkom rodziny, czyli dziadkom a także rodzicom. Następne już porcje kroją kelnerzy i podają odpowiednio reszcie zaproszonych gości.
Rodzaj i forma tortu
Wybierając tort mamy do wyboru torty w odmianie łagodnej, stonowanej kolorystyce, skromne, ale o nowoczesnych formach. Najczęściej wybierane to torty piętrowe lub torty eksponowane oddzielnie na specjalnych paterach np. trzypoziomowe.
Kolor tortu przede wszystkim dobieramy do koloru i charakterystycznych ozdób sukni panny młodej, bukietu ślubnego lub wystroju sali weselnej. Jeżeli suknia jest w kolorze ecru, a wiązanka w kolorze czerwonych róż, to teoretycznie tort powinien być w tej samej kolorystyce, co suknia, a dekoracje w kolorze róż. Najpopularniejsze torty są w kolorach ecru, białym, wiśniowym i różowym. Państwo młodzi najczęściej wybierają torty śmietankowe, które powinny przypaść do gustu każdemu z gości. Jednak zawsze są odstępstwa od reguły. Można zdecydować się na tort np. czekoladowo- orzechowy z rumem, a wykończenia np. różyczki mogą być białe, jak biała jest suknia panny młodej. Wybierając taki rodzaj tortu każda panna młoda powinna pamiętać, aby być ostrożną przy krojeniu i uważać, aby się nie pobrudzić!
Dekoracja
Dekorację tortu dopasowuje się do sukni panny młodej, jej bukietu, a także do wystroju sali restauracyjnej i zastawy stołowej. Gdy suknia jest bardziej wyrazista i ozdobna, tort możemy udekorować bardziej bogato, z większą ilością dekoracji np. kwiatowych. Gdy zaś suknia jest skromna i delikatna, tort też powinien być prostszy, z mniejszą ilością elementów dekoracyjnych, lekki i np. śmietankowy. Jeżeli sala restauracyjna i zastawa stołowa jest w tonacji ecru, tort czekoladowo orzechowy z białymi lub kremowymi różyczkami jest jak najbardziej wskazany.
Dopełnieniem dekoracji tortu są zazwyczaj figurki przedstawiające państwa młodych, czasami są to obrączki, całujące się gołąbki, serduszka. Wykonane są z różnorodnych materiałów, takich jak: papier, czekolada lub plastik. Figurki ustawia się na szczycie tortu lub na jednym z poziomów. Figurki mogą być bardzo różne: trzymające się za ręce, stojące do siebie tyłem, tańczące, całujące się, siedzące na ławeczce, złowione na wędkę lub trzymane za krawat. Delikatniejsze i subtelniejsze to całujące się gołąbki.
Zamówienie tortu
Tort powinno się zamówić najpóźniej 2 tygodnie przed uroczystością weselną. Warto także zapoznać się dokładnie z ofertą wybranej przez nas cukierni. Doświadczenie i polecenie naszych znajomych, także ma ogromne znaczenie. Szukając odpowiedniej cukierni powinniśmy zwrócić uwagę czy jest ona wstanie nas obsłużyć kompleksowo, to znaczy oprócz tortu zamawiamy też ciasta i prosimy o dowóz do restauracji na umówioną godzinę.
Życzymy szczęśliwego, słodkiego i udanego życia, a także równie udanego, słodkiego i smacznego tortu weselnego!
Aleksandra Piltz
Dodaj komentarz