Syrop na kaszel domowej roboty
Syrop z baki lancetowatej warto stosować już przy pierwszych objawach kaszlu i przeziębienia. Preparat posiada wszechstronne właściwości lecznicze. Wykazuje działanie przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych. Jest pomocny także w bólach gardła. Pobudza gruczoły śluzowe, rozrzedza flegmę wytwarzaną w drogach oddechowych i ułatwia jej wykrztuszanie, czyniąc kaszel mniej uciążliwym. Jednocześnie działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie w obrębie błon śluzowych jamy ustnej i gardła. Dzięki zawartości miodu wzmacnia układ odpornościowy.
Sposób przyrządzenia
1 garść świeżych lub suszonych liści babki lancetowatej (wąskolistnej) zalewamy 1 filiżanką wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy ¾ filiżanki miodu (najlepiej spadziowego lub lipowego). Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do sterylnej butelki.
Stosowanie:
Kilka razy dziennie po łyżeczce.
Liście babki lancetowatej są bogatym źródłem śluzów, garbników, krzemionki, glikozydów irydoidowych i flawonoidów.
Syrop domowej roboty jest zupełnie naturalnym preparatem. Nie zawiera benzoesanu sodu, sorbitolu, sztucznych aromatów i barwników w przeciwieństwie do jego aptecznych odpowiedników.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz