Świąteczny piernik z rodzynkami
Szybki i prosty przepis na tradycyjne, świąteczne ciasto. Pachnący cynamonem i goździkami piernik z rodzynkami.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 150 g masła
- 150 g śmietany
- 5 jajek
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Przyprawa do piernika
- 150 g rodzynek
- ½ szklanki Brendy
Ucieramy cukier z masłem. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję dodajemy żółtka z jajek. Całość mieszamy z miodem. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika oraz wlewamy śmietanę. Dodajemy ubitą pianę z białek jaj. Masę mieszamy z łyżką oleju. Dodajemy sparzone wrzątkiem, namoczone w brandy i oprószone mąką rodzynki. Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C.
Piernik możemy polać polewą czekoladowa lub lukrem oraz przełożyć marcepanem i powidłami.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz