Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy

Sos czosnkowo-ziołowy  – składniki:

 

  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos czosnkowo-ziołowy sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Rady:
Sos możemy przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Sos ziołowy przygotowany samodzielnie jest zdrowszą alternatywą dla gotowych produktów ze sklepowej półki.

Sos stanowi doskonały dressing do sałatek i makaronów.

Dzięki dodatkowi soku cytrynowego uzyskujemy odpowiedni smak bez użycia soli.

Uwagi:

  • Przepis przyjazny sercu
  • Przepis bezglutenowy
  • Danie wegetariańskie

Poziom trudności: łatwy


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz