Sos czosnkowo-ziołowy
Sos czosnkowo-ziołowy – składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
- 2 łyżki świeżo posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo posiekanego rozmarynu
- świeżo mielony pieprz czarny
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos czosnkowo-ziołowy sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Rady:
Sos możemy przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Sos ziołowy przygotowany samodzielnie jest zdrowszą alternatywą dla gotowych produktów ze sklepowej półki.
Sos stanowi doskonały dressing do sałatek i makaronów.
Dzięki dodatkowi soku cytrynowego uzyskujemy odpowiedni smak bez użycia soli.
Uwagi:
- Przepis przyjazny sercu
- Przepis bezglutenowy
- Danie wegetariańskie
Poziom trudności: łatwy
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz