Sałatka z jajkiem i fasolką
Bardzo pożywna, bogata w proteiny sałatka z jajkiem, fasolką, ogórkiem kiszonym i oliwkami.
Składniki:
- 1 szklanka białej fasoli ugotowanej lub z puszki
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek pietruszki
- 4 kromki chleba razowego
- szczypiorek
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 szklanka oliwek
- oliwa z oliwek
- ocet z czerwonego wina
- majeranek i tymianek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem oliwy z oliwek, majeranku i tymianku. Umyte listki sałaty łączymy z oliwkami, fasolką, pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi oraz posiekaną pietruszką i szczypiorkiem. Z 3 łyżek stołowych oliwy z oliwek, 1 łyżki octu, szczypty majeranku i tymianku przygotowujemy dressing, który przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na wierzchu sałatki układamy pokrojone jajka oraz grzanki. Całość polewamy dressingiem.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz