Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu sałatka z tuńczykiem, warzywami oraz ryżem. To niezwykle sycące i pożywne danie bogate w proteiny i antyoksydanty. Sałatka najlepiej uda się z długoziarnistym ryżem paraboloid.
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- czerwona cebula,
- 2 pomidory,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1/4 pęczka natki pietruszki,
- 1/3 pęczka kolendry,
- ¼ pora,
- garść oliwek,
- ząbek czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- przyprawy; sól, kminek, kolendra, gorczyca, świeżo zmielony czarny pieprz.
Sposób wykonania:
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy pietruszkę, kolendrę i czosnek. Por kroimy w niewielkie plasterki, a pomidory w łódeczki.
Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami i czosnkiem oraz szczyptą przypraw. Powstały sos łączymy z ugotowanym ryżem i pokrojonymi warzywami. Na wierzch kładziemy kawałki tuńczyka oraz oliwki. Całość ozdabiamy listkiem bazylii i cząstkami limonki.
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz