Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Bardzo smaczna i szybka w wykonaniu sałatka z tuńczykiem, warzywami oraz ryżem. To niezwykle sycące i pożywne danie bogate w proteiny i antyoksydanty. Sałatka najlepiej uda się z długoziarnistym ryżem paraboloid.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1/4 pęczka natki pietruszki,
  • 1/3 pęczka kolendry,
  • ¼ pora,
  • garść oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • przyprawy; sól, kminek, kolendra, gorczyca, świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób wykonania:

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.  Siekamy pietruszkę, kolendrę i czosnek. Por kroimy w niewielkie plasterki, a pomidory w łódeczki.

Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami i czosnkiem oraz szczyptą przypraw. Powstały sos łączymy z ugotowanym ryżem i pokrojonymi warzywami. Na wierzch kładziemy kawałki tuńczyka oraz oliwki. Całość ozdabiamy listkiem bazylii i cząstkami limonki.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

Dodaj komentarz