Sałatka z rukolą i jabłkiem

Sałatka z rukolą i jabłkiem

Sałatka z rukolą i jabłkiem

Wyśmienita, orzeźwiająca sałatka na letnie dni. To proste i zarazem wykwintne danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Jej przygotowanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Sałatka z rukoli jest doskonałą przystawką i dodatkiem do dań z grilla.

To smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów;  witaminy C i kwercetyny, które walczą z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi. Aromatyczny i lekko pikantny smak rukoli doskonale współgra ze słodko-kwaśnym jabłkiem.

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 jabłko
  • 2 garści rukoli
  • pestki granatu
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • zioła: oregano, tymianek i bazylia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pół garści rodzynek


Sposób przygotowania:

Jabłko myjemy, kroimy w półksiężyce i usuwamy gniazdo nasienne. Nie obieramy owocu ze skórki, w której jest najwięcej cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Pokrojone jabłko kładziemy na garści rukoli. Przyozdabiamy przekrojonymi na pół pomidorkami, rodzynkami i pestkami granatu. Całość polewamy sosem winegret przygotowanym z 3 łyżek oliwy z oliwek wymieszanych z 1 łyżką octu balsamicznego, szczyptą ziół i soli.

Ciekawą wersją tego dania jest sałatka z grillowanym jabłkiem. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy kawałki jabłka delikatnie zgrillować. Skarmelizowany pod wpływem ciepła cukier z owocu sprawia, że sałatka przemienia się doskonały, zdrowy deser.

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz