Ryba po grecku
Ryba po grecku co roku gości na naszym wigilijnym stole. To prosty sposób na smaczne i odświętne danie z ryby. Doskonale znosi kilkudniowe przechowywanie w lodówce dlatego można przygotować ją z wyprzedzeniem.
Składniki:
800 g filetów białej ryby (np. dorsz)
8 dag marchwi
5 dag selera
5 dag pietruszki
10 dag cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz
Cukier
Papryka słodka w proszku
Sok z ½ cytryny
Liść laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania sosu grackiego
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na cienkie paseczki i smażymy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy 3 łyżki wody oraz szczyptę soli i dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy słodką papryką, zielem angielskim i liściem laurowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania ryby:
Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone ryby podajemy z sosem grackim.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment