Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku co roku gości na naszym wigilijnym stole. To prosty sposób na smaczne i odświętne danie z ryby. Doskonale znosi kilkudniowe przechowywanie w lodówce dlatego można przygotować ją z wyprzedzeniem.

Składniki:

800 g filetów białej ryby (np. dorsz)
8 dag marchwi
5 dag selera
5 dag pietruszki
10 dag cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz
Cukier
Papryka słodka w proszku
Sok z ½ cytryny
Liść laurowy i ziele angielskie

Ryba po grecku

Sposób przygotowania sosu grackiego

Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na cienkie paseczki i smażymy na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy 3 łyżki wody oraz szczyptę soli i dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy słodką papryką, zielem angielskim i liściem laurowym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania ryby:

Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.  Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone ryby podajemy z sosem grackim.

Ryba po grecku


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: ,

1 comment

Dodaj komentarz