Rozmaryn lekarski
Rozmaryn jest wiecznie zieloną, ciepłolubną, miododajną rośliną śródziemnomorską, której właściwości przyprawowe i lecznicze docenili już Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Jest to krzew osiągający wysokość 50-150 cm. Jego łodygi są mocno rozgałęziające się, z czasem drewniejące u podstawy.
W stanie dzikim rozmaryn można spotkać w rejonie Morza Śródziemnomorskiego, gdzie występuje w obrębie suchych, twardolistnych zarośli zwanych makią.
Rozmaryn działa pobudzająco na układ nerwowy i krwionośny (pobudza krążenie krwi). Znajduje zastosowanie jako środek rozkurczający, bakteriobójczy i wirusobójczy.
„Rozmaryn ma charakterystyczny smak wynikający z obecności związku fitochemicznego zwanego kwasem karnozowym. W eksperymentach laboratoryjnych wykazano, że związek ten łączy się z innymi fitozwiązkami, takimi jak likopen z pomidorów, niszcząc komórki rakowe”
„Kolorowa dieta” David Heber, Susan Bowerman
Surowcem leczniczym stosowanym w medycynie naturalnej są liście rozmarynu.
Ziele zawdzięcza swe właściwości lecznicze zawartości olejków eterycznych, garbników, goryczy i flawonoidów.
Olejek eteryczny rozmarynowy kupisz w sklepie talia24.pl
Rozmaryn stosowany zewnętrznie pobudza krążenie krwi w skórze, działa orzeźwiająco, ściągająco, tonizująco i przeciwzapalnie. Znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów.
Uwaga: Rozmarynu w żadnej postaci nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Rozmaryn w kuchni
Rozmaryn jest niezwykle aromatycznym zielem o gorzkawo-korzennym smaku. Stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki ziół prowansalskich. Doskonale nadaje się do przyprawiania ryb i mięsa. Dobrze komponuje się z baraniną, dziczyzna, jagnięciną, wieprzowiną oraz wędlinami. Można nim przyprawiać także sałatki, makaron, pizzę i ziemniaki. Nadaje niezwykły aromat oliwie, likierom, winom i wódkom.
Herbatka z rozmarynu
Napar wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Łagodzi skurczowe bóle żołądka i jelit. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza apetyt i poprawia trawienie. Rozmaryn ma właściwości moczopędne i żółciopędne. Działa wzmacniająco, hamuje rozwój bakterii i pomaga przy zaburzeniach krążenia obwodowego. Herbatka rozmarynowa jest polecana także w przypadku przeziębienia, grypy i zmęczenia.
Łyżeczkę suszonych ziół zalewamy 1 filiżanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 10 minut. Napar pijemy 3 razy dziennie.
Wino rozmarynowe
2 łyżki drobno posiekanych świeżych liści rozmarynu zalewamy 1 litrem białego wina. Butelkę zamykamy i odstawiamy na 7 dni. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartość. Po tygodniu wino przecedzamy.
1 kieliszek wina rozmarynowego wpływa korzystnie na poprawę trawienia.
Kąpiel rozmarynowa
4 łyżki świeżych liści rozmarynu zalewamy 1 łyżką oliwy z oliwek i 1 litrem wody. Całość zagotowujemy i odstawiamy do nasiąknięcia na 20 minut. Przecedzony odwar dodajemy do kąpieli.
Zabieg działa orzeźwiająco i pobudzająco. Kąpiel rozmarynowa jest szczególnie polecana w stanach osłabienia, wyczerpania i depresji.
Uwaga: Kąpiel rozmarynowa nie jest polecana osobom cierpiącym na nadciśnienie i mającym problemy z zasypianiem.
Mydło oliwkowo-laurowe rozmarynowe
Saszetki rozmarynowe
Suszone liście rozmarynu zamknięte w bawełnianych saszetkach, trzymane w szafie, chronią wełnę przed molami
Patrycja Bydlińska
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz