Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Pyszne risotto z dodatkiem grzybów i parmezanu to sycące danie na jesienny obiad. Jego przygotowanie jest szybkie i proste stąd doskonale sprawdzi się jako praktyczna, jednogarnkowa potrawa na co dzień.

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu arborio
  • 1 l bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 250g kurek
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 szkl. wina białego wytrawnego

Risotto z kurkami

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Obieramy i siekamy cebulę. Pokrojone składniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula i grzyby zrumienią się, dodajemy ryż. Całość mieszamy przez kilka minut, aż ryż się zeszkli (nie może się przypalić). Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy. Gdy trunek odparuje, do patelni wlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka ryżu. Powtarzamy dolewanie bulionu oraz mieszanie, aż risotto zmięknie (kolejną porcję bulionu wlewamy, gdy ryż wchłonie poprzednią). Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do ryżu masło oraz parmezan. Danie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy płatkami parmezanu.

Risotto z kurkami


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , , ,

Dodaj komentarz