Risotto z kurkami
Pyszne risotto z dodatkiem grzybów i parmezanu to sycące danie na jesienny obiad. Jego przygotowanie jest szybkie i proste stąd doskonale sprawdzi się jako praktyczna, jednogarnkowa potrawa na co dzień.
Składniki:
- 1 szkl. ryżu arborio
- 1 l bulionu grzybowego lub warzywnego
- 250g kurek
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- masło
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 szkl. wina białego wytrawnego
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Obieramy i siekamy cebulę. Pokrojone składniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki masła. Gdy cebula i grzyby zrumienią się, dodajemy ryż. Całość mieszamy przez kilka minut, aż ryż się zeszkli (nie może się przypalić). Następnie dodajemy wino i ponownie mieszamy. Gdy trunek odparuje, do patelni wlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty przez ziarenka ryżu. Powtarzamy dolewanie bulionu oraz mieszanie, aż risotto zmięknie (kolejną porcję bulionu wlewamy, gdy ryż wchłonie poprzednią). Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do ryżu masło oraz parmezan. Danie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy płatkami parmezanu.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz