Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw

Okres wegetacji wielu gatunków warzyw powoli dobiega końca. Jeśli chcemy, by zebrane plony służyły nam przez dłuższy czas musimy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Warzywa różnią się trwałością i terminem przydatności do spożycia. Do dłuższego przechowywania najlepiej nadają się  warzywa korzeniowe (pietruszka, marchewka, buraki, seler, chrzan), kapusta głowiasta, ziemniaki, cebula, czosnek, por, nasiona roślin strączkowych, dynie, kabaczki, patisony oraz zioła (w formie suszu). Średnią trwałość w przechowywaniu (kilkanaście dni) wykazuje kapusta pekińska, kalafior, kalarepa, rzodkiewka, pomidory i ogórki.

O trwałości roślin decyduje nie tylko gatunek, ale także termin i sposób zbioru oraz przechowywania.

Okres zbioru warzyw do przechowywania

Zbiór warzyw przeprowadzamy przy bezdeszczowej pogodzie. W przypadku warzyw korzeniowych, na zimowe przechowywanie zbieramy warzywa zasiane na przełomie maja i czerwca.

Najwcześniej, na przełomie września i października, przestępujemy do zbioru marchwi i buraków ćwikłowych. Początek października to czas zbioru selerów.  Natomiast pod koniec października zbieramy pietruszkę (korzeń), pory, fenkuły. Okres od drugiej połowy października do początku listopada to czas zbioru kapusty.

Wszystkie odmiany warzyw, które nie tolerują zimna np. dynie, fasola, kalafior, kalarepa, rzodkiewka,  muszą być zebrane z grządek najpóźniej w październiku.

Prawidłowe przygotowanie warzyw do przechowywania

Do przechowywania przeznaczamy tylko warzywa zdrowe, bez nawet najmniejszych uszkodzeń i śladów żerowania szkodników. Warzywa korzenne przechowujemy bez naci, którą obrywamy zaraz po wyciągnięciu warzyw z gleby. Zabieg ten ograniczy ubytek wody poprzez części zielone roślin.

Przechowywanie warzyw w piwniczce

Większość warzyw przechowujemy w pomieszczeniu zapewniającym odpowiednią wentylację, dużą wilgotność (95-98%) oraz niską temperaturę (ok.1-2 stopnie celsjusza) np. w piwniczce pod altanką ogrodową.  Warzywa korzeniowe jak np. marchew, buraki, korzeń pietruszki i selery układamy w ażurowych skrzyniach i przysypujemy piaskiem.

Kalafior, brokuły i kapustę pekińską obwijamy folią perforowaną.

Aby zabezpieczyć ziemniaki przed kiełkowaniem warto dorzucić do nich kilka jabłek.

Podczas przechowywania bardzo dokładnie kontrolujemy jakość warzyw. Wszystkie zgniłe wyrzucamy, pozostawiając w skrzyniach tylko zdrowe okazy.

Przechowywanie cebuli i czosnku

Cebula i czosnek wymaga innych warunków przechowywania niż np. warzywa korzeniowe. Musi być dobrze dosuszona i przechowywana w suchym pomieszczeniu, gdzie wilgotność powietrza nie przekracza 75%. Optymalna temperatura do przechowywania cebuli i czosnku to 1-2 stopnie C. Warzywa te możemy zapleść w warkocze i przechowywać np. na przewiewnym strychu. Z odmian cebuli do przechowywania warto polecić Sochaczewską i Wolską.

Przechowywanie ziół

Aby zioła zachowały swe właściwości zdrowotne i przyprawowe muszą być dobrze wysuszone (do wilgotności nieprzekraczającej 12%) i możliwie nierozdrobnione. Optymalne warunki do przechowywania suszonych ziół to:

  • przewiewne opakowania
  • wilgotność powietrza maksymalnie 50-60%
  • temperatura do 10 stopni C
  • brak dostępu światła

Nieodpowiednie wysuszenie i przechowywanie ziół, sprawia że rośliny chłoną wilgoć i stają się miejscem bytowania szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów.

 

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz