Proteiny grochu mogą pomóc w nadciśnieniu

Mechanizm działania ekstraktu proteinowego z grochu nie jest jeszcze poznany. Prawdopodobnie proteiny pozyskane z grochu zwiększają produkcję cyklooksygenazy – proteiny poprawiającej funkcje nerek. Zastosowanie protein grochu w leczeniu nadciśnienia i zapobieganiu chorobom nerek jest naturalnym, alternatywnym podejściem, w stosunku do leczenia farmaceutycznego, które pozwoliłoby uzyskać efekty lecznicze i profilaktyczne dzięki zastosowaniu suplementów diety, a nie leków.

Proteiny grochu mogą pomóc w nadciśnieniu

Proteiny pozyskane z grochu mogą pomóc chorym na nadciśnienie i przewlekłą chorobę nerek.

Jak donoszą australijscy naukowcy u szczurów karmionych proteinami pozyskanymi z grochu (groch zwyczajny) odnotowano 20%  spadek ciśnienia krwi, w porównaniu ze szczurami karmionymi według typowej diety.

Naukowcy z University of Manitoba z rezultatami badania nad grochem wiążą nadzieję, iż proteiny hydrolizowane z grochu pomogą w utrzymaniu zdrowych nerek osobom cierpiącym na nadciśnienie, a chorym na przewlekłe schorzenia nerek pozwolą uniknąć nadciśnienia.

Zdaniem autorów badania spożywanie grochu w naturalnej postaci nie daje takich rezultatów jak czysty ekstrakt proteinowy z grochu.

W związku z powyższym, jeśli wyniki badań zostaną ostatecznie potwierdzone jest szansa, iż w ciągu najbliższych lat na rynek farmaceutyczny trafi produkt oparty na wyżej wymienionych doświadczeniach naukowych, w postaci np. proszku proteinowego, który dodawany będzie np. do napojów, lub w postaci tabletek.

Badania nad działaniem protein grochu zwyczajnego prowadzono na szczurach z torbielowatym zwyrodnieniem nerek – chorobą bazową (modelową) do obserwacji nad przewlekłą chorobą nerek (CKD ang. chronic kidney disease).  Gryzoniom codziennie podawano małe dawki hydrolizatu proteinowego z grochu.

Wyraźne rezultaty obniżenia ciśnienia krwi zauważono już po 8 tygodniach trwania doświadczenia. Preparat nie tylko znacznie przyczynił się do spadku ciśnienia krwi, ale również korzystnie wpłynął na zwiększenie produkcji moczu (ok. 30% wzrost), co usprawniło działanie nerek i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii.

Jak podkreśla dr Aluko, prowadzący badania, wyniki doświadczenia są znaczące,  gdyż większość pacjentów cierpiących na przewlekłą chorobę nerek umiera w wyniku chorób układu krwionośnego, wywołanych przez nadciśnienie.

Związek między nadciśnieniem, a przewlekłą chorobą nerek jest dość wyraźny. Przewlekła choroba nerek może być zarówno przyczyną jak i skutkiem nadciśnienia. Przewlekłe choroby nerek są odpowiedzialne za wystąpienie nadciśnienia u mniej niż 5% chorych na nadciśnienie. Nadciśnienie, zwłaszcza długotrwałe i nieleczone może doprowadzić do stopniowego uszkodzenia funkcji nerek i w konsekwencji wywołać niewydolność nerek.

Mechanizm działania ekstraktu proteinowego z grochu nie jest jeszcze poznany. Prawdopodobnie proteiny pozyskane z grochu zwiększają produkcję cyklooksygenazy – proteiny poprawiającej funkcje nerek.

Zastosowanie protein grochu w leczeniu nadciśnienia i zapobieganiu chorobom nerek jest naturalnym, alternatywnym podejściem, w stosunku do leczenia farmaceutycznego, które pozwoliłoby uzyskać efekty lecznicze i profilaktyczne dzięki zastosowaniu suplementów diety, a nie leków.

 

Patrycja Błoch


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz