Potas – niezbędny element diety w walce z nadciśnieniem

Dobrym źródłem witaminy C są świeże owoce cytrusowe, kiwi, melony, ananasy, czarne porzeczki, truskawki, pomidory i cebula.

Potas – niezbędny element diety w walce z nadciśnieniem

Regulacja ciśnienia krwi, gospodarki wodnej organizmu i funkcjonowania nerek należy do najważniejszych funkcji potasu w organizmie. Dieta uboga w potas może być jedną z przyczyn wystąpienia nadciśnienia. Wpływ potasu na ryzyko zdarzeń sercowych został wielokrotnie potwierdzony przez badania naukowe. Niedostateczne spożycie potasu w przypadku kobiet zwiększa nawet pięciokrotnie ryzyko udaru mózgu. Niedobór potasu prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi i to zarówno u pacjentów z nadciśnieniem jak i osób zdrowych. Bogatym źródłem potasu są świeże warzywa i owoce.

Źródła potasu:

  • sok pomarańczowy (1 szklanka): 496 mg
  • suszone śliwki (½ szklanki): 559 mg
  • melon (½): 682 mg
  • papaja (1 szt.): 710 mg
  • banany (100g): 395 mg
  • grejpfruty (100g): 277 mg
  • pomidory (100g): 282 mg
  • kiwi (100g): 290 mg
  • seler (100g): 320 mg

Zapotrzebowanie kobiet na potas wynosi od 1000 – 3000 mg.

Niedobór potasu

Mimo, iż potas występuje w wielu produktach spożywczych, bywa że spożywamy go za mało. Niedobór potasu może się objawiać:

  • fioletowym nalotem na języku,
  • skłonnością do siniaków,
  • podkrążonymi oczami,
  • powolnym, nieregularnym pulsem,
  • podwyższonym ciśnieniem tętniczym,
  • opuchlizną kończyn,
  • stanem poddenerwowania i zmęczenia.

Czynniki zmniejszające zasoby potasu w organizmie:

  • kofeina,
  • alkohol,
  • cukier,
  • stres,
  • estrogenowa terapia zastępcza,
  • bardzo intensywna dieta odchudzająca,
  • antybiotyki
  • kortyzon
  • środki przeczyszczające,
  • środki moczopędne.

Uwaga

Preparaty z potasem można przyjmować tylko po uzgodnieniu z lekarzem. Przyjmowanie zwiększonych dawek potasu jest niewskazane dla chorych na niewydolność nerek i w przypadku przyjmowania niektórych leków przepisywanych  m.in. na arytmię, nadciśnienie i choroby serca, dlatego też wprowadzenie do diety dodatkowych źródeł potasu wymaga wcześniejszej konsultacji lekarskiej. Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz