Pokrzywa w ogrodzie
Ściółkowanie roślin w międzyrzędach pokrzywą, podnosi ich odporność na choroby, zwiększa plony i przyspiesza tworzenie się próchnicy w glebie. Zastosowanie pokrzywy do ściółkowania w zielniku wpływa korzystnie na zawartość olejków eterycznych w ziołach. W postaci pokrzywowej gnojówki stanowi naturalny, bogaty w azot nawóz wzmacniający rośliny i stymulujący plonowanie.
Gnojówka pokrzywowa
1 kg świeżego ziela pokrzywy zalewamy 10 litrami wody. Warto użyć naczynia o większej pojemności, tak by gnojówka podczas fermentacji nie wykipiała. Pojemnik zamykamy i ustawiamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Raz dziennie całość mieszamy (np. patykiem), tak by zapewnić odpowiednią ilość tlenu, który przyspiesza proces fermentacji. Gnojówka będzie gotowa po 1-3 tygodniach, gdy nabierze ciemnozielonej barwy.
Gnojówkę pokrzywową stosujemy w rozcieńczeniu 1:10 do podlewania i opryskiwania 2-3 razy w ciągu sezonu. Roztwór wzmacnia i stymuluje wzrost roślin.
Stosowanie gnojówki jest szczególnie polecane w przypadku pomidorów, ogórków, warzyw kapustnych, selera, a także róż, krzewów i drzew owocowych.
Nie należy stosować gnojówki pokrzywowej w uprawie cebuli, czosnku i roślin motylkowych.
Wyciąg z pokrzywy do zwalczania mszyc
1 kg młodych liści pokrzywy zalewamy 10 l wody i pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 24 godziny. Gotowym roztworem systematycznie opryskujemy rośliny zaatakowane przez mszyce.
Pokrzywa jest także rośliną wskaźnikową. Jej obecność w ogródku świadczy o zasobności gleby w azot.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz