Ozdoby choinkowe z plasterków pomarańczy
Warto już teraz ususzyć plasterki pomarańczy do świątecznych ozdób. Przy ich pomocy wyczarujemy wspaniałe, pachnące dekoracje na święta Bożego Narodzenia. Suszone plasterki cytrusów możemy powiesić na choince, wykorzystać do stworzenia świątecznego stroika lub bożonarodzeniowego wieńca.
Pomarańcze mogą nam posłużyć również do dekoracji prezentów, świeczników oraz wigilijnego stołu. Własnoręcznie przygotowane ozdoby choinkowe to także świetny pomysł na oryginalny upominek dla najbliższych.
Jak suszyć plasterki pomarańczy?
Pomarańcze kroimy na 0,5 cm plasterki i układamy na blasze do pieczenia pokrytej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 100 stopni C. przez ok 1-2 godziny, obracając plasterki od czasu do czasu, tak by się równomiernie wysuszyły.
Plasterki pomarańczy możemy też wysuszyć w suszarce do warzyw lub na kaloryferze pokrytym folią aluminiową.
W taki sam sposób suszymy również inne cytrusy: limonki, cytryny, grejpfruty i mandarynki.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
2 komentarze