Omega-3 zapobiega chorobom serca

Zdaniem naukowców z Université Laval kwasy omega 3 pomagają zmniejszyć poczucie przygnębienia i symptomy towarzyszące depresji, często dotykające kobiety w okresie menopauzy. Skuteczność kwasów omega 3 została potwierdzona w 8 – tygodniowym badaniu naukowym prowadzonym przez Dr Michel’a Lucas, w którym wzięło udział 120 kobiet w wieku 40-55 lat. Uczestniczki prac badawczych podzielono na dwie grupy, część otrzymywała kapsułki zawierające kwasy omega 3 (EPA), a część placebo.

Omega-3 zapobiega chorobom serca

Od dawna znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie układu krwionośnego i zmniejszenie ryzyka zdarzeń sercowych. Dieta bogata w kwasy Omega 3, czyli ryby morskie (np. dieta śródziemnomorska), polecana jest w profilaktyce chorób serca. Jednak jak dotąd nieznany był dokładny mechanizm działania kwasów omega 3 na zmniejszenie ryzyka chorób układu krwionośnego. Wyniki najnowszych badań naukowych opublikowane w European Journal of Clinical Nutrition tłumaczą właściwości zdrowotne Omega 3.

Naukowcy z Australii pod przewodnictwem prof. Manohar’a Garg zaobserwowali wyraźny związek pomiędzy kwasami tłuszczowymi Omega 3, a stanami zapalnymi w organizmie, będącymi jednymi z czynników sprawczych chorób serca. Zdaniem badaczy ilość stanów zapalnych jest odwrotnie proporcjonalna do  ilości kwasów Omega 3 we krwi.

Wstępem do odkładania cholesterolu w tętnicach (miażdżycy) są przewlekłe stany zapalne w śródbłonku (w wewnętrznej ścianie) naczyń krwionośnych. Stan zapalny może być skutkiem zakażenia wirusowego, bakteryjnego jak również szkodliwego działania substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem. Błędy żywieniowe są częstym czynnikiem sprawczym przewlekłych stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Ze szkodliwych substancji wywołujących zapalenia w obrębie naczyń powszechnie występujących w żywności wymienić można kwasy tłuszczowe trans obecne w przetworzonych i uwodornionych olejach roślinnych (margaryny, oleje rafinowane), a także w wyrobach cukierniczych, czekoladach i produktach pieczonych i smażonych z użyciem oleju roślinnego, oraz akrylamid obecny w dużych ilościach w chipsach i frytkach.

W wyniku stanu zapalnego w naczyniach wzrasta wielokrotnie przepuszczalność komórek śródbłonka i dochodzi do nadmiernego odkładania cholesterolu. Mówiąc krótko do tanga trzeba dwojga. Sam cholesterol nie jest wszystkiemu winien. Ogromną rolę w tworzeniu zmian miażdżycowych w tętnicach odgrywają stany zapalne. Stąd profilaktyka chorób serca, w tym zmiana nawyków żywieniowych, powinna obejmować nie tylko zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie, ale również, a może przede wszystkim, zapobiegnie przewlekłym stanom zapalnym w organizmie.

Po raz kolejny badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ na zdrowie kwasów omega-3, które mają szeroki zakres korzystnego oddziaływania na zdrowie. Zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowych, zapobiegają niektórym nowotworom, pomagają w niwelowaniu objawów astmy, wpływają korzystnie na rozwój dzieci i chronią oczy przed AMD (zwyrodnienie plamki związane z wiekiem). Kwasy omega-3 (DHA, EPA) zawarte są w rybach oleistych (tłustych rybach morskich), czyli w makreli, tuńczyku, łososiu i sardynkach.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz