Witamina K może zmniejszyć ryzyko wystąpienia złamań
Witamina K a osteoporoza
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto na 440 kobietach w okresie postmenopauzalnym z osteopenią wskazują na pozytywny wpływ witaminy K na zmniejszenie ryzyka złamań kości, jednocześnie nie wykazały by, witamina K1 miała wpływ na ubytek tkanki kostnej.
Eksperyment trwał 2 lata. Część kobiet otrzymywała 5 miligramów witaminy K1 dziennie, a część placebo.
Witamina K a ryzyko złamań kości
Pomiar ubytku masy kostnej w grupie leczonej jak i placebo dał zbliżone wyniki, jednak złamania kości wystąpiły znacznie rzadziej w grupie, w której podawano witaminę K (9 kobiet w grupie leczonej i 20 kobiet w grupie placebo).
Naukowcy podkreślają, że badania były prowadzone na nielicznej grupie, a rola witaminy K w profilaktyce osteoporozy nie jest jeszcze całkowicie poznana, w związku z czym nie zaleca się stosowania wysokich dawek tej witaminy i niezbędne są dalsze badania, by potwierdzić wnioski płynące z dotychczasowych.
Witamina K
Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jest odporna na działanie temperatury, w związku z czym nie ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej (gotowania). Jest natomiast wrażliwa na działanie zasad i promieni ultrafioletowych. Niektóre leki np. antybiotyki i środki przeciwbólowe, jak również sztuczne konserwanty powodują zaburzenie wchłaniania witaminy K z przewodu pokarmowego i przedwczesne jej wydalenie z organizmu.
Źródła witaminy K
Bogate w witaminę K są zielone warzywa takie jak szpinak, sałata, brukselka i brokuły.
tekst: Patrycja Błoch
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz