Niedobory witaminy B12 zwiększają ryzyko wad wrodzonych u dzieci

Na niedobory witaminy B12 szczególnie narażone są kobiety będące wegetariankami i wegankami, gdyż źródłem witaminy B12 są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, nerki i serce, a także chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jajka.

Niedobory witaminy B12 zwiększają ryzyko wad wrodzonych u dzieci

Jak donosi magazyn Pediatrics, niedobory witaminy B12 mogą doprowadzić do wad cewy nerwowej dziecka. O odpowiedni poziom witaminy B12 należy zadbać już przed zajściem w ciążę jak i w jej trakcie.

Wyniki badania prowadzonego przez amerykańskich i irlandzkich naukowców wskazują, że niedobór witaminy B12 (poniżej 150 ng/L) u ciężarnej zwiększa ryzyko wad cewy nerwowej dziecka nawet 5- krotnie.

Wady cewy nerwowej są wadami ośrodkowego układu nerwowego, które powstają w pierwszych tygodniach ciąży. Mogą przybrać postać bezmózgowia oraz przepukliny mózgu i rdzenia.

Na niedobory witaminy B12 szczególnie narażone są kobiety będące wegetariankami i wegankami, gdyż źródłem witaminy B12 są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, nerki i serce, a także chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jajka. Dobrym źródłem tej witaminy jest mleko, gdyż zawarty w nim wapń dodatkowo zwiększa przyswajalność wit. B12.

Witamina B12 pełni niezwykle ważną rolę w budowie i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w produkcji czerwonych krwinek (niedobór witaminy B12 powoduje niedokrwistość).

Jak podkreśla Dr Duane Alexander z the Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, wyniki badań wskazują, iż niedobór witaminy B12 może znacznie zwiększyć ryzyko groźnych wad wrodzonych  u dziecka.

Badania prowadzono na kobietach we wczesnym stadium ciąży w Irlandii, gdzie jest wysoki odsetek przypadków wad cewy nerwowej u dzieci.

Wyniki badań sugerują, iż kobiety jeszcze przed zajściem w ciążę powinny zadbać o odpowiedni poziom witaminy B12 we krwi (min. 300 ng/L).

Autorzy badania podkreślają, iż potrzebne są dalsze badania na potwierdzenie wniosków płynących z dotychczasowych doświadczeń. Zanim zostaną ustalone wyraźne rekomendacje odnośnie witaminy B12, kobiety planujące ciążę i ciężarne powinny stanowczo zadbać o dostarczenie odpowiedniej dziennej dawki witaminy B12 jak również kwasu foliowego, który również pełni bardzo istotną rolę w zapobieganiu wadom wrodzonym u dzieci.

Patrycja Błoch

 

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz