Mleczko pszczele

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele wytwarzane jest przez pszczoły robotnice w gruczołach gardzielowych. To właśnie mleczko sprawia, że pszczoły-królowe żyją nawet kilka lat – są one karmione tą substancją całe życie, podczas gdy pszczoły-robotnice zaledwie kilka dni.

Skład i działanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele należy do najcenniejszych surowców naturalnych – w jego składzie znajdziemy wiele różnorodnych składników odżywczych, a należą do nich między innymi:

  • magnez, potas, żelazo, miedź, mangan, kobalt, krzem, siarka, nikiel, cynk
  • witaminy A, C, D, E, PP i z grupy B (w tym kwas foliowy)
  • enzymy rozkładające cukry i białka – proteazy, inwertaza, amylaza
  • hormony – niewielkie ilości estradiolu, progesteronu i testosteronu
  • neuroprzekaźnik acetylocholina
  • białka – albumina i globulina
  • substancja białkowa royalizyna o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym
  • kwasy organiczne – kwasy pirogronowy i mlekowy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
  • sterole

Skład mleczka pszczelego decyduje o jego działaniu:

  • pobudzającym przemianę materii
  • przyspieszającym regenerację tkanek (w tym skóry – mleczko pszczele pobudza produkcję kolagenu)
  • wzmacniającym odporność organizmu
  • przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym
  • obniżającym poziom „złego” cholesterolu, a więc przeciwmiażdżycowym
  • normalizującym ciśnienie krwi
  • zwiększającym liczbę czerwonych krwinek i hemoglobiny
  • pobudzającym apetyt
  • hepatoprotekcyjnym (ochronnym na wątrobę)
  • moczopędnym
  • usprawniającym pracę mózgu

Mleczko pszczele jest bardzo nietrwałe – świeżo pozyskane traci swoje właściwości już po kilku dniach. Trwałość mleczka przedłużania jest na drodze konserwacji alkoholem lub miodem, co jednak umożliwia przechowywanie substancji jedynie przez rok. Przedłużenie przydatności mleczka do 5 lat możliwe jest na drodze liofilizacji, a więc suszenia sublimacyjnego.

Mleczko pszczele – zastosowanie w lecznictwie

Ze względu na znaczne właściwości odżywcze oraz działanie pobudzające apetyt, mleczko pszczele zalecane jest w przypadku dzieci i osób starszych w niedożywieniu, braku łaknienia, anemii, utracie masy ciała. Mleczko korzystnie wpływa na układ krwionośny – wzmacnia i rozszerza naczynia krwionośne, obniża poziom „złego” cholesterolu, zwiększa produkcję hemoglobiny. Znajduje więc zastosowanie w nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, stanach zapalnych żył. Korzystne oddziaływanie mleczka obejmuje również system nerwowy – łagodzi napięcie, usprawnia myślenie, ułatwia koncentrację. Ze względu na działanie hepatoprotekcyjne zalecane jest jako środek łagodzący skutki nadużywania alkoholu – chroni przed marskością wątroby. Mleczko działa moczopędnie, co decyduje o jego korzystnym działaniu w chorobach nerek, dróg moczowych, chorobach reumatycznych. Mleczko łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz likwiduje opryszczkę. Ma szeroki zakres korzystnego oddziaływania na skórę – przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i odleżyn. Zalecane jest w leczeniu łojotokowego zapalenia skóry, łojotokowego i plackowatego łysienia oraz liszajów.

Mleczko pszczele – zastosowanie w kosmetyce

Kosmetyki z mleczkiem pszczelim nawilżają, wygładzają, odżywiają i regenerują skórę, są więc odpowiednie do każdego typu cery.

Przeciwwskazania

Mleczka pszczelego nie mogą spożywać osoby uczulone na produkty pszczele oraz osoby chore na astmę – substancja ta może wywoływać ataki astmy i wstrząs anafilaktyczny [1]. Nie należy również traktować mleczka jako panaceum na wszelkie dolegliwości – w przypadku poważnych chorób niezbędna jest konsultacja lekarska.

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Małgorzata Przybyłowicz


Dodaj komentarz