Miażdżyca i cholesterol

Orzechy włoskie walczą z cholesterolem

Miażdżyca i cholesterol

Jak donosi American Journal of Clinical Nutrition, naukowcy z uniwersytetu w Harvardzie prześledzili wyniki szeregu badań dotyczących wpływu orzechów włoskich na zdrowie układu krwionośnego i doszli do jednoznacznych wniosków, iż orzechy włoskie walczą z dwoma największymi czynnikami ryzyka zdarzeń sercowych, czyli cholesterolem LDL i stanami zapalnymi.

Porównano ze sobą 13 różnych badan naukowych, w których wzięło udział łącznie 365 uczestników. Im dieta badanych osób była bogatsza w orzechy włoskie tym niższy był wskaźnik stanów zapalnych i poziomu złego cholesterolu we krwi.

Skuteczność orzechów włoskich w minimalizowaniu ryzyka chorób układu krążenia i zgonu na skutek zdarzeń sercowych tkwi w unikalnym połączeniu ich podwójnej siły oddziaływania z jednej strony na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, a z drugiej na zmniejszenie ilości stanów zapalnych w organizmie, co można łatwo zrozumieć gdy prześledzi się proces powstawania płytki miażdżycowej.

Wstępem do odkładania cholesterolu w tętnicach (miażdżycy) są przewlekłe stany zapalne w śródbłonku (w wewnętrznej ścianie) naczyń krwionośnych. Stan zapalny może być skutkiem zakażenia wirusowego, bakteryjnego jak również szkodliwego działania substancji, które przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem, na skutek błędów żywieniowych (spożywanie kwasów tłuszczowych trans obecnych w margarynach i olejach rafinowanych, akrylamidu obecnego w dużych ilościach w chipsach i frytkach itp.).

W wyniku stanu zapalnego w naczyniach wzrasta wielokrotnie przepuszczalność komórek śródbłonka i dochodzi do nadmiernego odkładania cholesterolu. Mówiąc krótko, sam cholesterol nie jest wszystkiemu winien. Ogromną rolę w tworzeniu zmian miażdżycowych w tętnicach odgrywają stany zapalne. Stąd profilaktyka chorób serca, powinna obejmować nie tylko zmniejszenie ilości cholesterolu w diecie, ale również, zapobiegnie przewlekłym stanom zapalnym w organizmie.

Potencjał orzechów włoskich w minimalizowaniu ryzyka chorób układu krążenia tkwi w wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) a także magnezu, witaminy E, witamin z grupy B i innych antyoksydantów, walczących z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi.

Naukowcy podkreślają, iż mimo że orzechy są bardzo kaloryczne i bogate w tłuszcze, nie przyczyniają się do wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, a wręcz odwrotnie –  powodują zmniejszenie jego ilości w organizmie.

Orzechy włoskie zmniejszają również ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego (czynnika ryzyka wystąpienia nadciśnienia), którego jednym z głównych objawów jest otyłość brzuszna (obwód w talii dla mężczyzn >=94cm i kobiet >=80cm). Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha może świadczyć o otłuszczeniu narządów wewnętrznych. Nagromadzony w okolicy brzucha tłuszcz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, sprzyja stanom zapalnym przyczyniającym się do miażdżycy tętnic oraz zaburzeniom metabolizmu, które mogą spowodować cukrzycę, choroby serca i niektóre typy nowotworów (nowotwór jelita grubego).

Niestety orzechy, to niedoceniane produkty w naszej codziennej diecie. Mimo wysokiej zawartości tłuszczów należą do najzdrowszych przekąsek. Warto je włączyć do codziennej diety i spożywać regularnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i witamin.

Orzechy włoskie są również zalecane w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) czyli diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu rekomendowanej przez amerykański Narodowy Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego (National Institutes of Health and the American Heart Association).

Jak potwierdzają badania naukowe, odżywianie się zgodnie z dietą DASH, bardzo często pozwala na obniżenie poziomu ciśnienia krwi już w zaledwie 2 tygodnie.

Więcej informacji o nadciśnieniu:

 

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz