Owoc mango

Mango

Owoc mango

Mango jest owocem wiecznie zielonego drzewa, uprawianego już od ponad 5 tysięcy lat i osiągającego wysokość 40 metrów. Owoce są słodkie, aromatyczne oraz bogate w witaminy i minerały.

Witaminy i minerały

Mango zawiera witaminy A, C, PP, E, z grupy B, a także magnez, potas, miedź, flawonoidy, błonnik oraz cenny lupeol, należący do związków triterpenowych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Z pestek mango wytwarzane jest masło, które ma zastosowanie w kosmetyce i zawiera dodatkowo kwasy tłuszczowe, mangiferynę i gallotaninę. Mangiferyna ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Gallotanina, inaczej kwas taninowy, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i odkażające.

Mango na zdrowie

Znaczna zawartość witamin C, A, E, flawonoidów, a przede wszystkim lupeolu decyduje o przeciwutleniających właściwościach owoców mango. Badania potwierdzają skuteczność lupeolu w redukcji komórek rakowych w przypadku nowotworu prostaty [1] i trzustki [2]. Mango uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek – jej niedobór i może prowadzić do niedokrwistości. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

„Na całym świecie istnieje ponad 1000 odmian mango. Zawierają one enzym trawienny o właściwościach zbliżonych do papainy znajdującej się w papai, który w połączeniu z ich naturalnym błonnikiem wspomaga trawienie. Porcja 100 g mango zawiera prawie 4000 j.m. beta-karotenu…”

„Kolorowa dieta” David Heber, Susan Bowerman

Mango w kosmetyce

Wyciąg z mango jest składnikiem szamponów i odżywek do włosów suchych i zniszczonych, balsamów odżywczych do ciała oraz kremów i toników do cery suchej, podrażnionej i naczynkowej (witamina C zawarta w mango wzmacnia naczynia krwionośne). Cennym kosmetykiem naturalnym jest masło z pestek mango o właściwościach nawilżających i natłuszczających. Działa regenerująco i wygładzająco, łagodzi stany zapalne skóry, a także pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego oraz przeciwutleniacza – opóźnia procesy starzenia się skóry. Masło odpowiednie jest do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, zmęczonej, pozbawionej elastyczności. Może być stosowane nie tylko w celu odżywienia skóry twarzy, ale i całego ciała.

fot. sxc.hu Koktajl z mango

Koktajl z mango

2 dojrzałe owoce mango obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ miksujemy z 150 ml jogurtu naturalnego, 50 ml mleka i 2 łyżkami cukru.

Maseczka z mango

Miąższ mango rozgniatamy, mieszamy z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz na około 20 minut.

Tonik z mango

Wacikiem nasączonym świeżo wyciśniętym sokiem z mango przecieramy twarz.

Ostrożnie z mango

Mango może powodować alergię skórną.

[1] http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/30/5/808
[2] http://carcin.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/bgi157v1

 

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: ,

Dodaj komentarz