Malina
Owoce krzewu malinowego są niezwykle aromatyczne i smaczne, a równocześnie zawierają całą gamę witamin i minerałów. Możemy delektować się świeżymi owocami, jak i przyrządzonymi z nich konfiturami, nalewkami, galaretkami czy sokami.
Składniki odżywcze w malinie
Początkowo krzewy maliny występowały tylko w lasach, dopiero w średniowieczu trafiły do klasztornych ogrodów. Swoją popularność malina zawdzięcza niepowtarzalnemu smakowi oraz bogactwu składników odżywczych – w owocach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, B9 (kwas foliowy), K, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, miedź, pektyny. W lecznictwie wykorzystuje się również liście krzewu, które zawierają garbniki, polifenole (między innymi kwas elagowy), wapń, żelazo, miedź. Istnieje wiele odmian malin, które różnią się barwą i wielkością owoców oraz smakiem.
Zdrowie dzięki malinom
Zakres działania malin jest bardzo szeroki, jednak najbardziej doceniane są ze względu na działanie napotne (dzięki zawartości kwasu salicylowego), a więc przeciwgorączkowe – owoce pobudzają produkcję potu, który, parując, obniża temperaturę ciała.
Sok z malin zalecany jest więc jako naturalny środek w trakcie przeziębienia, a także w celach profilaktycznych – po zimowym spacerze warto wypić gorącą herbatę z sokiem malinowym, aby rozgrzać organizm. Owoce mają również działanie antyoksydacyjne, wzmacniające odporność, a ze względu na zawartość żelaza i kwasu foliowego polecane są kobietom w czasie menstruacji oraz planującym ciążę.
Na półkach aptecznych znajdziemy syropy ze świeżych malin oraz mieszanki o działaniu przeciwgorączkowym z suszonych owoców.
Maliny na urodę
Maliny, zarówno spożywane, jak i stosowane jako składnik maseczek, doskonale odżywiają skórę – wzmacniają naczynia krwionośne, ograniczają nadmierną produkcję sebum, wygładzają i ujędrniają.
Zastosowanie liści maliny
Napar z suszonych liści malin ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, ściągające, rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe. Napar szczególnie zalecany jest więc w przypadku:
- Stanów zapalnych jamy ustnej – napar stosujemy do płukania
- Dolegliwości trawiennych i biegunek
- Bolesnych menstruacji – napar należy zacząć pić już kilka dni przed pojawieniem się krwawienia
- Przeziębień
- Zapaleń dróg moczowych
Ze względu na działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie (między innymi macicy) napar z liści malin nie może być nadużywany przez kobiety w ciąży.
Napar z liści malin
Łyżkę suszonych liści malin zalewamy ½ szklanki wrzątku i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Napar odcedzamy i pijemy kilka razy dziennie (każda porcja po ½ szklanki naparu).
Napar z owoców malin
2 łyżki suszonych owoców malin zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Szklankę naparu pijemy 2-3 razy dziennie.
Malinowa maseczka
Rozgniecione maliny mieszamy z miodem i żółtkiem. Nakładamy na twarz na około 10-15 minut.
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz