Makaron z warzywami
Szybkie i proste danie z makaronu. Doskonałe na codzienny obiad. Spaghetti z oliwkami, fasolką szparagową, czerwoną cebulą, papryką, brokułami i pietruszką z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom śródziemnomorskich smaków.
Składniki:
1 szklanka fasoli szparagowej
1 czerwona cebula
1 pęczek natki pietruszki
1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
1 brokuł
1 papryka czerwona
1/2 szklanki tartego parmezanu
400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
masło
ocet balsamiczny
sól i pieprz
kilka listków świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny
danie dla 2-3 osób
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa myjemy, kroimy i smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go i mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego. Przyprawiamy startą skórką z cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę całość smażymy na niewielkim ogniu. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie warzywa łączymy z makaronem. Całość dokładnie mieszamy. Danie podajemy posypane parmezanem i ozdobione listkiem bazylii.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz