Makaron z kurkami i serem ricotta

Makaron z kurkami i serem ricotta

Makaron z kurkami i serem ricotta

Makaron z kurkami i cebulką oraz bogatym w proteiny serkiem ricotta to pyszne danie, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci dużo czasu. To doskonały posiłek na jesienny obiad. Niewielka ilość śmietany w tym przepisie sprawia, że danie to jest znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjny makaron z kurkami w sosie śmietanowym.
Grzyby kurki

Grzyby kurki

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 250 g sera ricotta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu tagliatelle z pełnego ziarna (dla 3 osób)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 cytryny
  • parmezan do posypania

Makaron z kurkami i serem ricotta

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w „półksiężyce” i podsmażamy przez 4-5 minut na maśle. W międzyczasie gotujemy makaron. Następnie do patelni z cebulką wlewamy wino i gotujemy, aż trunek prawie zupełnie odparuje. Wówczas dodajemy umyte, obrane i pokrojone kurki. Całość doprawiamy sola oraz pieprzem i podsmażamy, aż grzyby się zrumienią.  Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Usmażone kurki mieszamy z 4 łyżkami śmietany. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z grzybami. Danie skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę ricottę i parmezan.

Makaron z kurkami i serem ricotta

Makaron z kurkami i serem ricotta

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , , ,

5 komentarzy

Dodaj komentarz