Makaron z brokułami i sosem serowym
Pyszne i proste danie z makaronem. Sos serowo-porowy z dodatkiem śmietany doskonale komponuje się z brokułami. Kilka plasterków marchewki doda trochę koloru i sprawi, że nasze danie będzie nie tylko świetnie smakowało ale również wspaniale się prezentowało.
Danie dla 2-3 osób
- 2 1/2 szkl. makaronu świderki
- 1 brokuł
- 1/2 pora
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera żółtego
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego typu Lazur
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Brokuły myjemy i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Pokrojoną w talarki cebulę, marchewkę oraz por podsmażamy na maśle. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Gdy warzywa się zeszklą zalewamy je szklanką wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Kiedy ser się rozpuści dodajemy 2 łyżki śmietany kremówki. Brokuły wykładamy na ugotowany makaron i polewamy sosem. Danie możemy posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub słonecznikiem.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz