Letnie orzeźwienie

Letnie orzeźwienie

Lato – czas biesiadowania i cieszenia się urokami pięknej pogody

Szczególnie w tym sezonie eleganckie zimne szkło oraz brzęk orzeźwiającego lodu stanowią pretekst do błogiego wypoczynku. Podczas upałów, czas spędzany w miłym towarzystwie, uświetnią zarówno pyszne i zdrowe dary matki natury, jak również chłodzące napoje, takie jak mrożona herbata, kawa czy własnoręcznie przygotowane mieszanki smakowe.

Upalny letni dzień idzie w parze z orzeźwiającym smakiem zimnych napojów podanych w eleganckiej oprawie. Potwierdzają to również krytycy kulinarni, dla których liczy się nie tylko smak serwowanych dań, ale przede wszystkim to w jaki sposób zostały one podane. Dlatego też designerzy nieustannie poszukują odpowiednich form dla gustownie i estetycznie podanych potraw, które następnie stają się ozdobą naszych stołów.

Obecnie ciekawym trendem dekoracyjnym kuchni jest dominacja prostoty oraz funkcjonalności. Jest to szczególnie widoczne w oferowanych akcesoriach i dodatkach. Na potrzeby rynku odpowiedziała marka Termisil, która z właściwą sobie precyzją i smakiem zaprojektowała praktyczny zestaw szklanych naczyń z najwyższej jakości szkła żaroodpornego, niezbędnik w każdej kuchni. Słoneczny Zestaw – na który składają się cztery szklanki oraz dzbanek – został przygotowany dla osób, które szczególnie lubią delektować się chłodzącymi napojami w gorące letnie dni.

Soki, kompoty, czy poncze najlepiej wykonać samemu, gdyż zyskujemy wtedy pewność, że są faktycznie zdrowe i przygotowane ze świeżych składników. Takie napoje możemy bez obaw podawać dzieciom, czy serwować młodym mamom.

Pyszny i zdrowy napój imbirowy

Składniki:

  • 10 dag świeżego imbiru
  • 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu (cukier brzozowy)
  • 2 cytryny, ewentualnie limonki
  • 1 litr gazowanej wody mineralnej
  • kilka listków świeżej mięty do przybrania
  • lód

Przygotowanie:
Imbir należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski i zasypać cukrem. Następnie dokładnie myjemy cytryny, obieramy obieraczką do warzyw. Skórkę należy rozgnieć tłuczkiem lub zagnieść w moździerzu, powstała masę dodać do imbiru i wcisnąć sok z cytryn. Całość zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Teraz wystarczy spróbować, ewentualnie dodać cukru, jeżeli napój jest za kwaśny lub soku z cytryny, gdy jest za słodki. Napój przez sitko przelewamy do dzbanka Termisil, a na koniec wrzucamy kilka listków świeżej mięty i dorzucamy sporo kostek lodu.

Wyjątkowy smak tej kompozycji podkreśla fakt, że dzięki dzięki specjalnym właściwościom szkła boro-krzemowego, Słoneczny Zestaw nie wchodzi w reakcje z żywnością, nie absorbuje zapachów i nie zawiera alergenów. Oznacza to, że może być bez obaw używany przez dzieci i alergików. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkty nie rysują się i nie matowieją w zmywarce.

Komplet posiada świadectwo jakości zdrowotnej PZH.

Produkty Termisil produkowane są ze szkła boro-krzemowego, które zasadniczo różni się od powszechnie stosowanego zwykłego szkła sodowego. Specjalna formuła i proces wytwarzania sprawiają, że produkty ze szkła Termisil mogą być używane wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nadzwyczajna wytrzymałość na wysoką temperaturę i szok termiczny, odporność na działanie substancji chemicznych oraz najwyższy stopień bezpieczeństwa przy kontakcie z żywnością. Dzięki takim właściwościom szkła boro-krzemowego, w asortymencie wołomińskiej huty znajdują się żaroodporne naczynia kuchenne: brytfanny i naczynia z pokrywami, garnki, dzbanki, zaparzacze, szklanki, kubki, filiżanki.
Zestaw składa się z: 4 szklanek 0,25l i dzbanka 1,25l do zimnych i gorących napojów.


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

Dodaj komentarz