Kurczak po polsku
W moim rodzinnym domu co roku przygotowujemy kurczaka po polsku na święta Bożego Narodzenia. Mięso przyrządzane w ten tradycyjny sposób króluje już od ponad 30 lat na naszym świątecznym stole.
Składniki:
- Kurczak
- Wątróbka drobiowa
- 2 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 dkg sparzonych rodzynek
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- Mielony imbir
- 1 cytryna
- Masło
- Kilka plasterków boczku
Kurczaka myjemy i nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Przygotowanie nadzienia do kurczaka po polsku:
Namaczamy kajzerkę w mleku. Pęczek pietruszki i wątróbkę drobiową drobno siekamy. Rozgniatamy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę. Łączymy wątróbkę z kajzerką i pietruszką. Dodajemy jajko, ¼ kostki stopionego masła i rodzynki. Doprawiamy szczyptą imbiru, soli i pieprzu oraz 1 płaską łyżeczką cukru. Całość dokładnie mieszamy. Masą nadziewamy kurczaka i zaszywamy brzegi nicią lub spinamy wykałaczkami.
Na wierzchu kurczaka kładziemy 2 łyżki masła oraz boczek i pieczemy w brytfance wysmarowanej tłuszczem przez ok. 60 minut w temp. 200 stopni C. W trakcie pieczenia, gdy tłuszcz w brytfance zacznie skwierczeć (po ok. 20 minutach), podlewamy mięso ½ szklanki zimnej wody, a na wierzchu kładziemy natkę pietruszki. Następnie, kilkakrotnie podlewamy kurczaka powstałym sosem.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz