Krwawnik – uprawa i znaczenie rośliny w ogrodnictwie

Krwawnik – uprawa i znaczenie rośliny w ogrodnictwie

Krwawnik – uprawa i znaczenie rośliny w ogrodnictwie

Krwawnik to roślina wieloletnia o prostej, sztywnej łodydze rozgałęziającej się ku górze, ciemnozielonych pierzastych liściach i białych, czasem lekko różowych kwiatach (niektóre odmiany mają inne kolory) zebranych w płaskie baldachogrona.

Roślina osiąga wysokość 50-80 cm. Kwitnie od lipca do końca października. Krwawnik cieszy się szerokim zastosowaniem w medycynie naturalnej, stąd bywa uprawiany jako zioło. Dzięki długiemu okresowi kwitnienia stanowi również ozdobę ogródków w stylu wiejskim. Jego kolorowe odmiany nadają się doskonale na kwiat cięty i suche bukiety.

Krwawnik w ogrodzie

Krwawnik jest cenną i pożądaną rośliną w ogrodzie. Jego liście dodawane do kompostu przyspieszają proces kompostowania. Rosnąc pośród traw, wpływa korzystnie na ich wzrost. Posadzony w towarzystwie innych ziół zwiększa w nich zawartości cennych olejków eterycznych. Warto także uprawiać krwawnik w pobliżu grządek warzywnych, gdyż ziele podnosi odporność warzyw na patogeny.

Krwawnik – uprawa i znaczenie rośliny w ogrodnictwie

Uprawa krwawnika

Krwawnik nie sprawia żadnych problemów w uprawie. Jest bardzo odporny na niskie temperatury. Wytrzymuje nawet poniżej 20 stopni mrozu. Wczesną wiosną lub późną jesienią dobrze jest wmieszać w ziemię wokół rośliny trochę kompostu. Należy na bieżąco wycinać przewinięte, suche kwiatostany.

Stanowisko i wymagania glebowe:

Suche i nasłonecznione. Gleba wapienna, przepuszczalna.

Wysiew nasion krwawnika:

Nasiona wysiewamy jesienią lub wczesną wiosną.

Rozmnażanie przez podział:

Rozmnażanie przez podział kępy rośliny najlepiej jest wykonać wiosną.  To dobry sposób na odmłodzenie ziela, który zapobiega nadmiernemu rozrostowi krwawnika.

Krwawnik – uprawa i znaczenie rośliny w ogrodnictwie

Zbiór ziół

Surowcem zielarskim jest zarówno całe ziele krwawnika (niezdrewniała, ulistniona łodyga) jak i same kwiaty.

Zbiór ziela krwawnika

Łodygi z kwiatami zbieramy gdy roślina rozpocznie kwitnienie. Ziele suszymy w ciepłym, przewiewnym i suchym miejscu.

Zbiór kwiatów krwawnika

Ścinamy kwiatostany  i suszymy. Po wysuszeniu oddzielamy kwiaty od reszty rośliny.

fot. Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

Dodaj komentarz