Kruche ciasteczka
Tajemnicą udanych, kruchych ciasteczek jest odpowiedni wyrób ciasta, tak by nie dopuścić do roztopienia masła. Z roztopionego tłuszczu oddziela się bowiem woda, która nawadnia gluten zawarty w mące, przez co ciasto staje się twarde i traci swą kruchość. Dlatego masę na kruche ciasteczka wyrabiamy ze schłodzonego masła nożem, nie rękoma, które mogłyby ogrzać i upłynnić tłuszcz.
Składniki:
- 600g mąki
- 400g masła
- 200g cukru pudru
- 4 ugotowane i przetarte przez sito żółtka jaj
Sposób przygotowania:
Siekamy nożem na stolnicy schłodzone masło z mąką i cukrem. Gdy składniki się połączą dodajemy żółtka i dalej siekamy. Następnie zlepiamy masę rękami w całość. Ciasto przykrywamy pergaminem i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną masę rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy foremkami ciasteczka i układamy na nienatłuszczonej blasze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy posiekanymi migdałami lub orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni przez 7-10 minut.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz