Koper włoski
Koper włoski, zwany również fenkułem, najczęściej stosowany jest w dolegliwościach układu pokarmowego, a przede wszystkim przy wzdęciach.
Skład i działanie
Koper włoski (Foeniculum vulgare) należy do najstarszych roślin leczniczych – z jego zdrowotnych właściwości korzystano już w starożytności. Jego skład – olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol (zaliczany do fitosteroli) – decyduje o działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, rozkurczowym na układ pokarmowy, a także – dzięki zawartości stygmasterolu – regenerującym na skórę.
Surowiec leczniczy
Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są suche owoce kopru włoskiego, których zbiór odbywa się jesienią.
Zastosowanie wewnętrzne kopru włoskiego
Podstawowym zastosowaniem naparów z kopru włoskiego jest przeciwdziałanie wzdęciom. Herbatka z kopru szczególnie zalecana jest w przypadku dolegliwości u dzieci, a nawet niemowląt – jest pomocna przy uciążliwych kolkach. Koper, pobudzając perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i działa wiatropędnie. Ziele poprawia apetyt i łagodzi bóle brzucha. Działanie fenkułu nie obejmuje jednak tylko układu pokarmowego. Spożywanie naparu pobudza laktację u karmiących kobiet, a także ma lekkie działanie moczopędne. Napar działa również wykrztuśnie, może być więc stosowany przy kaszlu. Koper włoski uważany jest również za łagodny afrodyzjak. Stanowi również składnik ziołowych mieszanek stosowanych w migrenach.
Zastosowanie zewnętrzne kopru włoskiego
Koper włoski jest jednym ze składników maści końskiej, stosowanej przy bólach mięśniowo-stawowych, ma bowiem działanie przeciwskurczowe oraz łagodzące bóle reumatyczne. Fenkuł, dzięki działaniu przeciwzapalnemu i bakteriobójczemu, zalecany jest również do pielęgnacji cery tłustej, np. w postaci parówek.
Napar przy wzdęciach
Pół łyżeczki nasion zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut. ¼ szklanki pijemy 4 razy dziennie.
Olejek koprowy
Na drodze destylacji z kopru uzyskuje się olejek koprowy, który ma działanie analogiczne do naparów z kopru. Olejek stosujemy doustnie – kilka kropel możemy dodać do przegotowanej wody bądź spożywać samodzielnie.
Uwaga: Olejek koprowy powinien być stosowany doustnie z dużą dozą ostrożności, gdyż w nadmiarze może spowodować podrażnienie błon śluzowych układu pokarmowego, a nawet odurzenie.
Małgorzata Przybyłowicz
Dodaj komentarz