Kiwi
Kiwi jest bogatym źródłem antyoksydantów. Zawiera spore ilości witaminy C (80 mg/100g) i E. Badania naukowe sugerują, iż regularne spożywanie 2-3 owoców kiwi dziennie może znacznie zredukować ryzyko nowotworu, zakrzepicy i udaru. O wyjątkowości właściwości odżywczych tego owocu może świadczyć odkrycie w nim zupełnie nowej, dotąd nieznanej formy witaminy E, która być może nadaje kiwi te niezwykłe walory żywieniowe.
„Historia kiwi zaczęła się w chińskiej dolinie Chang Kiang. Nazywane yang tao były uważane za przysmak przez wielkich chanów, którzy zachwycali się cudownym smakiem owoców i ich szmaragdowozielonym kolorem. Informacje o tym owocu rozeszły się do innych krajów w drugiej połowie XIX wieku.”
„Kolorowa dieta” David Heber, Susan Bowerman
Nowa forma witaminy E
Jak donosi magazyn Food Chemistry, włoscy naukowcy odkryli nową formę witaminy E, nazwaną delta-tocomonoenol, którą zidentyfikowano w kiwi.
Jak dotąd rozróżniono 8 form tej witaminy. Możliwe, iż owoc ten jest jedynym źródłem nowej formy witaminy E, co może stanowić o unikalności jego walorów odżywczych.
Owoce z reguły nie są dobrym źródłem witaminy E. Bogate w antyoksydanty kiwi, stanowi tu wyjątek.
Kiwi – źródło witaminy E
Badanie zawartości witaminy E w produkcie polega przeważnie tylko na mierzeniu zawartości a-tocopherolu. Uwzględnienie zawartości nowej formy witaminy E (delta-tocomonoenolu) znacznie podnosi całkowite stężenie witaminy E w kiwi, czyniąc z niego niezwykle wartościowe źródło tej witaminy.
Niestety spora ilość delta-tocomonoenolu znajduje się w skórce owocu, której nie jemy.
Witamina E jest głównym antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami. Podobnie jak witamina A, D i K rozpuszcza się w tłuszczach. Wśród owoców, będących jej bogatym źródłem, obok kiwi wyróżnić można także awokado.
Kiwi – superowoc
Kiwi zalicza się do grupy tzw. superfood, czyli produktów o ponadprzeciętnych walorach odżywczych. Owoc ten jest bogatym źródłem nie tylko witaminy E, ale również polifenoli, kwasu foliowego i witaminy C.
Kiwi w walce z nowotworami
Kiwi cieszy się sporym zainteresowaniem naukowców. Wyniki najnowszych badań naukowych z Nowej Zelandii sugerują, iż spożywanie 2-3 kiwi dziennie w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną może znacznie usprawnić naprawę uszkodzonego DNA i zapobiec powstaniu raka. Zdaniem Elaine Rush z Uniwersytetu w Auckland, codzienna dawka kiwi może zredukować niektóre z czynników ryzyka powstania chorób nowotworowych.
Kiwi a zdrowie układu krwionośnego
Kiwi stanowi doskonały wybór dla osób pragnących poprawić stan zdrowia serca i układu krwionośnego. Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Oslo wykazują, iż spożywanie 2-3 kiwi dziennie pozwala na znaczną redukcję ryzyka powstania zakrzepów krwi w naczyniach, co może uchronić przed udarem i zakrzepicą żył. Badania wskazują również, iż regularne spożywanie kiwi zmniejsza poziom triglicerydów we krwi aż o 15%.
Zdaniem norweskich naukowców kiwi może być doskonałą naturalną alternatywą dla aspiryny w utrzymaniu zdrowia układu krwionośnego, bez skutków ubocznych.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz