Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Wyśmienicie komponuje się z pieczoną i smażoną rybą oraz bożonarodzeniowymi pieczeniami. Sprawdzi się również doskonale jako farsz do pierogów oraz krokietów.
Możesz ją śmiało przygotować nawet miesiąc przed świętami, zamrozić i poddusić bezpośrednio przed podaniem. Przemrożona kapusta będzie jeszcze smaczniejsza! Wiedzieli o tym już nasi przodkowie, którzy mieli zwyczaj zakopywania kapuścianego dania w śniegu, przed ponownym jego odgrzaniem.
Składniki:
Grzyby myjemy i zalewamy ok. 1,5 szklanki ciepłej wody. Przykrywamy i namaczamy przez kilka godzin. Namoczone grzyby kroimy i gotujemy w wodzie, w której się namaczały przez ok 20 minut. W osobnym garnku podsmażamy na maśle posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zaszkli i lekko zarumieni dodajemy odciśniętą z soku i poszatkowaną kapustę (jeśli kapusta wydaje się nam zbyt kwaśna, możemy dodatkowo przepłukać ją wodą). Całość zalewamy wywarem z grzybami. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli wolimy słodszą wersję, możemy dodać łyżkę stołową cukru. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
Dodaj komentarz