Jabłka

Jabłka

Jabłka

Lobo, golden delicious, reneta, antonówka – to tylko kilka spośród kilku tysięcy odmian jednego z najpopularniejszych owoców. Bez względu na smak, wielkość czy twardość, jabłka zawierają wiele cennych składników odżywczych, które dbają przede wszystkim o kondycję układu pokarmowego i naszego serca.

Co kryją w sobie jabłka?

Jabłkom daleko do określenia „bomba witaminowa” – znajdziemy w nich witaminę C oraz niewielkie ilości witamin E i z grupy B. Zawartość minerałów również nie jest imponująca – na uwagę zasługuje jedynie potas, magnez, wapń i fosfor. Źródeł dobroczynnego wpływu jabłek na zdrowie upatrywać należy przede wszystkim w obecności flawonoidu kwercetyny, nierozpuszczalnego błonnika (pektyn) oraz wspomnianego potasu.

Dwa jabłka dziennie dla zdrowia

Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że schrupanie dwóch jabłek dziennie zapewni nam zdrowie. Pogląd ten ma swoje podstawy. Potas (około 140 mg w 100 g) reguluje gospodarkę wodną organizmu, usprawnia pracę mięśni i obniża ciśnienie krwi. Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie oraz wzmacnia działanie witaminy C. Na szczególną uwagę zasługują pektyny, które „wymiatają” z jelit szkodliwe produkty przemiany materii, regulują wypróżnienia, zmniejszają wchłanianie „złego” cholesterolu LDL oraz dają uczucie sytości, co docenią osoby walczące z nadwagą. Jabłka to więc ważny element profilaktyki przeciwmiażdżycowej, łagodny środek moczopędny oraz pomoc przy biegunkach i zaparciach (w przypadku biegunek zalecane są jabłka gotowane, natomiast przy zaparciach – spożywane na surowo). Co więcej, badania przeprowadzone na myszach i szczurach potwierdzają antynowotworowe[1] działanie tych owoców oraz wskazują na ich ważne miejsce w profilaktyce Alzheimera[2]  jako produkt pobudzający wydzielanie neuroprzekaźnika acetylocholiny. Pamiętajmy jednak, aby jabłka jeść razem ze skórką – obierając owoce, pozbawiamy je istotnych składników (głównie witaminy C).

Jabłka dla urody

Zawarte w jabłkach przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia się organizmu i powstawania zmarszczek. Witamina C i kwercetyna wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i powstawaniu „pajączków”. Cennym składnikiem jabłek są również kwasy organiczne (głównie cytrynowy i jabłkowy), które stosowane zewnętrznie działają złuszczająco i lekko rozjaśniająco.

Maseczka z jabłka

Maseczka szczególnie zalecana jest do cery naczynkowej oraz tłustej i trądzikowej. Jednak powinny jej unikać osoby z cerą wrażliwą, ze względu na ryzyko podrażnień przez obecne w jabłku kwasy. Maseczkę wykonamy, ścierając średniej wielkości jabłko i mieszając z oliwą z oliwek, miodem lub jogurtem naturalnym. Dla wzmocnienia rozjaśniającego działania można dodać kilka kropli soku z cytryny. Miksturę nakładamy na 15-20 minut i zmywamy ciepłą wodą.

Ocet jabłkowy

Ocet zawiera wszystkie ważne substancje obecne w jabłkach. Poprawia trawienie, działa przeciwmiażdżycowo, uzupełnia niedobory potasu. 2-3 łyżeczki octu rozcieńczamy w szklance przegotowanej wody i taką porcję pijemy 2 razy dziennie przed posiłkami. Octu nie powinny stosować osoby z chorobą wrzodową. Ocet jabłkowy zalecany jest w celu wzmocnienia i nadania połysku włosom oraz ograniczenia ich przetłuszczania się – 2-3 łyżki dodajemy do litra przegotowanej wody i używamy do ostatniego płukania.

Jak samodzielnie przygotować ocet jabłkowy?

Kilka dojrzałych jabłek dokładnie myjemy i kroimy razem ze skórką i gniazdem nasiennym. Umieszczamy je w słoju, dodajemy posłodzoną wodę (łyżka cukru na szklankę przegotowanej wody) i przykrywamy płótnem. Odstawiamy na 4-5 tygodni, co kilka dni wstrząsając. Po tym czasie filtrujemy ocet, przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

[1] www.nutraingredients.com
[2] www.nutraingredients.com

 

Małgorzata Przybyłowicz


TAGI: ,

Dodaj komentarz