Innowacje w gotowaniu
W ostatnich latach kuchnia przeżywa totalną rewolucję. Weszliśmy w erę zdrowego i ekonomicznego gotowania. Obecnie na rynku mamy do czynienia z bardzo szeroką gamą przeróżnych naczyń kuchennych. Producenci prześcigają się w oferowaniu potencjalnym klientom coraz to nowszych rozwiązań. Dzisiejsze naczynia kuchenne to już nie są „zwykłe garnki” ale majstersztyki inżynierii
Dlaczego warto zainwestować w innowacyjne technologie?
Dzięki zaawansowanym technologiom gotujemy dużo zdrowiej i ekonomiczniej. Współczesne naczynia kuchenne to prawdziwe cuda techniki, które pozwalają na oszczędzanie cennego czasu podczas gotowania, ale przede wszystkim nie pozbawiają pożywienia bezcennych składników mineralnych.
„Świadomy wybór naczyń kuchennych to podstawa zdrowego trybu życia. To my decydujemy, co jemy i w czym gotujemy. Powinno nam zależeć na jakości pod każdym względem. Zwykłe, tanie naczynia nigdy nam tej jakości nie zagwarantują, możemy być tego pewni. Dlatego powinniśmy zdecydowanie sięgać po najnowocześniejsze rozwiązania, za którymi stoi liczny sztab fachowców i specjalistów, często pasjonatów gotowania. Dzięki temu mamy stuprocentową pewność, że nadajemy swemu życiu jakość, która zaowocuje w przyszłości zdrowiem naszym i naszych najbliższych”- mówi ekspert.
Krok milowy w innowacyjnych rozwiązaniach inżynieryjnych poczyniła niemiecka firma Silit. Jako pierwsza na świecie stworzyła niezwykle twardy materiał o niespotykanych do tej pory właściwościach antybakteryjnych i antyalergicznych o nazwie Silargan.
Tajemnica ceramicznej technologii
Silargan jest już dziś symbolem najwyższej jakości naczyń kuchennych. To najnowocześniejsza powłoka, jaką do tej pory wynaleziono na świecie.
Nadzwyczaj zdrowa i odporna na wysokie temperatury ceramika jest warstwowo łączona w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 900 stopni Celsjusza) z ferromagnetyczną stalą tworząc nierozerwalną strukturę. W taki oto sposób powstaje supermocne naczynie o bardzo twardym, stalowym szkielecie.
Ceramiczna powłoka jest:
- Pozbawiona metali ciężkich.
- Niesamowicie twarda, bardzo odporna na zarysowania.
- W przeciwieństwie do innych materiałów niemal całkowicie gładka.
- Antyalergiczna – wolna od niklu.
- Antybakteryjna dzięki zastosowaniu innowacyjnego faktora anti-bacteria.
- Neutralna dla smaków.
- Dziecinnie prosta w pielęgnacji.
Powłoka ceramiczna dla zdrowia całej rodziny
Mikroorganizmy, takie jak bakterie, mogą powodować zepsucie się żywności, a u ludzi spożywających tę żywność mogą przyczyniać się do zachorowania na różne choroby. Wkład firmy Silit do zachowania higieny w kuchni to anti-bacteria.
Jest to nowy faktor ochronny wykorzystywany w produkcji naczyń z ceramiki Silargan. W tej cermice jednorodne stopy metali szlachetnych oddziaływają przeciwbakteryjnie na wewnętrzną powierzchnię naczynia, hamując proces rozmnażania się bakterii. Anti – bacteria oddziałuje wyłącznie naturalnie. Jony metali szlachetnych tworzą pewną ochronę i działają wyłącznie tam, gdzie zachodzi taka potrzeba.
Co najważniejsze faktor ten nie wchodzi w żaden sposób w reakcje z żywością. Ma to też duże znaczenie podczas mycia naczyń – gdy naczynie z faktorem anti-bacteria zostanie umyte w zanieczyszczonej wodzie, bakterie znajdujące się na powierzchni naczynia po jego wysuszeniu nie mogą dalej się rozmnażać i wymierają. Długotrwałe higieniczne działanie tego faktora odpowiada nie tylko konsumentom prowadzącym świadomy tryb życia, lecz również nadaje się doskonale dla osób z nadwrażliwością pokarmową jak i małych dzieci.
Podsumujmy więc w kilku punktach, czym jest nowoczesna powłoka ceramiczna:
- Najnowocześniejsze naczynia kuchenne z tą powłoką mają niemal całkowicie nieporowatą ceramiczną powierzchnię. Jest ona twardsza od stali, niezwykle trwała, odporna na zadrapania oraz na ścieranie.
- Powłoka ceramiczna posiada najlepsze właściwości smażenia zarówno w wysokich jak i niskich temperaturach.
- Nie zawiera niklu, czyli jest idealna dla alergików.
- Posiada właściwości antybakteryjne, hamuje rozwój bakterii, troszczy się o aktywną higienę w kuchni – potrawy zachowują dłużej świeżość.
Zdecydowanie są to argumenty przemawiające za tym, żeby wprowadzić do swojej kuchni zaawansowane technologie. Jeśli zależy nam na zdrowej i nowoczesnej kuchni, jeśli przywiązujemy wagę do jakości naszego życia, postawmy na innowacyjne rozwiązania. To najlepsza inwestycja, która z pewnością zaowocuje w przyszłości zdrowiem naszym i naszych najbliższych.
Aby zapoznać się z cudami kuchennej technologii, inteligentnymi naczyniami marki Silit, które przez długie lata zadbają o nasze zdrowie, zapraszamy do sklepu www.13vip.pl.

Autor: Piotr Zubrycki
Właściciel firmy 13VIP
Ekspert w dziedzinie wyposażenia wnętrz oraz kuchni i doboru najlepszych sprzętów kuchennych. Kilka lat temu swoją pasję połączył z życiem zawodowym – tworząc salon 4Home&Kitchen...
13vip.pl Salon 13VIP 4Home&Kitchen
tel. kom. (+48) 85 743 78 55
15-324 Białystok ul. Kawaleryjska 4C
email: manager@13vip.pl
www.13vip.pl
Dodaj komentarz