Imbir

Imbir

Imbir

Imbir to jedna z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych na świecie.  Jest kłączem powszechnie stosowanym w kuchni chińskiej, afrykańskiej i indyjskiej. Cechuje się ostrym, palącym smakiem i intensywnym aromatem.

Imbir świeży

Świeży imbir doskonale nadaje się do przyprawiania nim ryb, zwłaszcza w formie sushi i owoców morza, gdyż neutralizuje „rybi” zapach.  Podkreśla smak tofu, kremowych zup warzywnych, pasztetów.

Rada: Kupując świeży imbir sprawdź czy ma gładką skórkę, sucha i pomarszczona może wskazywać, że już stracił swą świeżość. Kłącze można przechowywać do trzech tygodni w lodówce.

Korzeń imbiru obieramy ze skórki, kroimy i możemy go przemleć przez praskę do czosnku, by powstał gotowy macerat do przyprawiania potraw.

Imbir

Imbir w proszku

Imbir mielony jest przyprawą kompotów, puddingów, wypieków i pieczywa.

Dzięki zawartości unikalnych olejków eterycznych i specyficznych substancji żywiczych kłącze imbiru jest nie tylko aromatyczna przyprawą, ale również rośliną leczniczą.

Imbir

Imbir zapobiega i łagodzi wiele dolegliwości takich jak:

SYROP NA KASZEL
„Na małym ogniu (ma tylko „mrugać”) ogrzewać przez 30 minut 2 łyżeczki świeżego, posiekanego kłącza imbiru z 2 filiżankami wody. Dodać około 120g cukru lub miodu i gotować, aż płyn będzie miał konsystencję syropu. Zjadać 1 łyżkę lub dodawać syrop do herbaty.”

„Domowe leki ziołowe” Anne Iburg

Imbir

Dolegliwości żołądkowo-jelitowe

Napar z imbiru warto popijać po obfitych, tłustych posiłkach. Napój sporządzamy zalewając szklanką wrzątku 4 plasterki świeżego, obranego kłącza imbiru. Napar pozostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Imbir reguluje pracę woreczka żółciowego, zapobiega gromadzeniu się gazów w jelitach (zapobiega wzdęciom), działa rozkurczowo.

Napar z imbiru

Napar z imbiru

Imbir

Na dolegliwości trawienne stosuje się również nalewkę agrestową z imbirem i miodem.

Nalewka agrestowa z imbirem i miodem

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 1 l wódki
  • O,5 l miodu
  • kłącze imbiru

Agrest myjemy, zalewamy wódką, dodajemy kawałek obranego korzenia imbiru i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Następnie odcedzamy powstałą nalewkę. Pozostałe owoce zalewamy miodem i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrowujemy owoce i mieszamy powstały syrop miodowy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 tygodnie.

imbir

Obrzęki

Olejek eteryczny zawarty w imbirze działa moczopędnie, dlatego wykazuje działanie niwelujące obrzęki.

Infekcje górnych dróg oddechowych

Imbir pobudza wydzielanie śluzu, działa wykrztuśnie i odkażająco.

Nudności i mdłości

Przeciwdziała nudnościom po narkozie, chemioterapii i przy chorobie lokomocyjnej.

Imbir dla urody

Maseczka imbirowa

Dwie łyżeczki sproszkowanego imbiru mieszamy z odrobiną wody mineralnej, tak by uzyskać gęstą papkę. Maseczkę rozprowadzamy na twarzy z pominięciem okolic oczu, nosa i ust.  Po 20 minutach zmywamy twarz letnia wodą. Po nałożeniu maseczki możemy odczuwać chwilowe pieczenie, które powinno minąć po kilku minutach. Zabieg działa oczyszczająco i odkażająco.

Imbirowa odżywka do włosów

Maskę imbirową na skórę głowy i włosy przygotowujemy mieszając starte kłącze imbiru z 2 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z połowy cytryny. Odżywkę wmasowujemy we włosy i zawijamy głowę w ciepły wilgotny ręcznik. Po 30 minutach myjemy włosy delikatnym szamponem. Maska imbirowa sprawi, że czupryna nabierze pięknego połysku, wzmocni i zregeneruje wysuszone pasma.

Kuracja z imbirem na cellulit

Pół filiżanki oleju z pestek winogron wymieszaj z dwiema łyżkami fusów kawowych, 1 łyżeczką startego kłącza imbiru i 1 łyżeczką cynamonu. Tak przygotowany olejek wmasuj energicznie w uda, pośladki oraz brzuch. Owiń ciało folią i ciepłym kocem. Po 20 minutach weź prysznic. Kuracja wyraźnie wygładza i ujędrnia skórę.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru

Ze względu na bardzo ostry i palący smak imbiru nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące i chorzy na choroby układu pokarmowego (np. wrzody).

 

Patrycja Bydlińska


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI:

2 komentarze

Dodaj komentarz