Grzanki z jajkiem i kurkami
Sezon na kurki trwa! Dzięki tym pysznym grzybom, każde nawet najprostsze danie, nabiera wykwintnego charakteru. Grzanki z jajkiem sadzonym i kurkami to prosty sposób na pyszne i pożywne śniadanie w chłodny, jesienny poranek.
Składniki (danie dla 2 osób):
- 2 szklanki kurek
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżka stołowa masła
- szczypiorek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kurki dokładnie oczyszczamy i podsmażamy na maśle aż się zarumienią. Z grzanek wykrawamy szklanką środek. Szatkujemy szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy kromki chleba i wbijamy w ich środek jajka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Grzanki podsmażamy na średnim ogniu aż białko jaj się zetnie. Podajemy posypane kurkami. Na wierzch grzanek kładziemy kółka wycięte z kromek chleba, które możemy wcześniej zrumienić w tosterze lub na patelni.
Fartuszek w stylu Audrey Hepburn inspirowany modą lat 50-tych kupisz w sklepie homelook.pl.
Autor: Patrycja Bydlińska
Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata. Patrycja Bydlińska na google+
- WWW |
- Więcej postów(885)
1 comment