Grzanki z jajkiem i kurkami

Grzanki z jajkiem i kurkami

Grzanki z jajkiem i kurkami

Sezon na kurki trwa! Dzięki tym pysznym grzybom, każde nawet najprostsze danie, nabiera wykwintnego charakteru. Grzanki z jajkiem sadzonym i kurkami to prosty sposób na pyszne i pożywne śniadanie w chłodny, jesienny poranek.

Grzanki z jajkiem i kurkami

Składniki (danie dla 2 osób):

  • 2 szklanki kurek
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżka  stołowa masła
  • szczypiorek
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kurki dokładnie oczyszczamy i podsmażamy na maśle aż się zarumienią. Z grzanek wykrawamy szklanką środek. Szatkujemy szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy kromki chleba i wbijamy w ich środek jajka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Grzanki podsmażamy na średnim ogniu aż białko jaj się zetnie. Podajemy posypane kurkami. Na wierzch grzanek kładziemy kółka wycięte z kromek chleba, które możemy wcześniej zrumienić w tosterze lub na patelni.

Grzanki z jajkiem i kurkami

Grzanki z jajkiem i kurkami

Grzanki z jajkiem i kurkami
Fartuszek w stylu Audrey Hepburn inspirowany modą lat 50-tych kupisz w sklepie homelook.pl.

Grzanki z jajkiem i kurkami

 

 


Autor: Patrycja Bydlińska

Twórczyni lifestylowego i kulinarnego bloga Dailytips.pl. Autorka ponad 1000 artykułów na temat diety, urody i zdrowego stylu użycia. Wielbicielka zwierząt. Współtwórczyni e-magazynu Kakadu. Właścicielka sklepu Talia24.pl z naturalnymi kosmetykami z najdalszych zakątków świata.

TAGI: , , , ,

1 comment

Dodaj komentarz